• Mulachska huset i Söderköping har haft olika verksamheter genom århundradena och sedan 15 år tillbaka håller fem konstnärer till på de tre våningarna. Nämligen dessa fem: Björn Römert, Sigrid Ericson, Janne Bergström, Anna Béve, Anna-Lena Rydberg. Foto: Leif Larsson
  • Denna kvintett konstnärer huserar i Mulachska huset i Söderköping. Från vänster: Sigrid Ericson, Janne Bergström, Björn Römert, Anna-Lena Rydberg och Anna Béve. Foto: Leif Larsson

Ett konstnärshus som gjort för fem

Fem konstnärer samsas i Mulachska huset i Söderköping. – Ibland behöver man ett råd eller ett annat öga på det man gjort, säger Anna-Lena Rydberg, en i kvintetten.

– Konstnär är ett ensamjobb. Man har idéerna, beslutar, genomför. Då är det bra om en annan konstnär kan titta till verket, inskjuter Anna Béve.

De tre andra i huset är Sigrid Ericson, Janne Bergström och Björn Römert. De utför konsten i var sin ateljé på tre våningar. Janne är högst upp, Anna och Björn på andra våningen och längst ner huserar Sigrid och Anna-Lena. Samtliga tycker det är bra att ha nära till kollegor. De arbetar självständigt men peppar varandra, inspirerar och påverkar.

– Påverkan sker även omedvetet. Ibland undrar jag var jag fått en idé i från och då kan det säkert ha kommit från någon annans arbete här, klargör Janne.

– När det inte går bra för någon så försöker vi peppa den personen. Utan kollegor så skulle stoppen i arbetet bli betydligt fler, intygar Anna.

– Vi håller på med olika saker och det är bra. Man utvecklas mer av att se andras metoder och vi ger varandra draghjälp, fastslår Björn.

Anna-Lena spinner vidare på temat.

– Ibland pratar vi hur man kan gå vidare i sitt skapande och var det är bra att söka utställningar. Samtalen kan också handla om hur man får ihop livet som konstnär.

Anrikt hus

Mulachska huset ligger nära S:t Laurentii kyrka i Söderköping. Det är en anrik kåk från 1700-talet, dock ej i toppskick, som först tillhörde läkaren Carl Gottlieben Mulach som hyste in ”mindre bemedlade kvinnor med hederlig vandel”. Senare blev det ett äldreboende.

– Det stod tomt i ett par år och nu har vi varit här i 14-15 år. Jag är den enda som är kvar sedan starten. Vi hyr av kommunen och har ett bra pris. Det finns toalett och kallvatten men varken spis eller kylskåp. Man får inte heller sova över här, berättar Sigrid.

– Det är bra att huset är oömt. Då kan man spilla färg på golvet utan att det gör så mycket, säger Anna-Lena.

Höjdpunkt

Förutom att de träffas i Mulachska så är de fem konstnärerna emellanåt med på samma utställningar. De har olika inriktningar i sitt skapande. Björn är skulptör och målar och tecknar en del. Han hyr också en verkstad nära Mulachska för sitt svetsande. Sigrid målar, oftast i olja, men även i akvarell. Anna målar också olja just nu men tester olika tekniker och återvänder emellanåt till sitt ursprung, textilkonsten. Anna-Lena sysslar med textilkonst, teckning och offentlig utsmyckning. Janne är för tillfället inne i att måla gouache men ägnar sig också åt grafik, akvarell, broderi och skulptur.

– Varje dag är det någon här i huset. När man ska ha utställning så blir det att man även måste jobba helg, förklarar Björn.

Höjdpunkten på dagen inträffar klockan halv tre. Då är det gemensam fika.

– Då brukar det vara bra uppslutning. Vi pratar konst och allt möjligt annat i livet också, berättar Björn, en av fem konstnärer som hittat ett ställe för sitt skapande där de hoppas kunna vara kvar länge.