• Ett libanesiskt Château. Foto: Tommy Pettersson

Ett av världens äldsta vinländer - Libanon

Ett av världens äldsta "vinländer" är, kanske till mångas förvåning, Libanon. Här har man hittat rester av vinproduktion, som amforor med spår av vinrankor, som dateras till ca 6 000 år f.kr. Libanon är ett historisk land, inte bara när det gäller vinproduktion. Landet har genom tiderna, tack vare sin geografiska position, fått influenser från olika länder. Mellan första och andra världskriget var Frankrike politiskt involverat i Libanon, vilket har påverkat landet under alla dessa år - inte minst produktionen av vin.

I Libanon odlas i stort sätt bara druvsorter med franskt ursprung. Odlingarna ligger vid kusten och vid bergskedjan Bekaadalen, och det är här de bästa vinerna kommer från. Det är varmt på dagarna och svalare på natten, vilket är det bästa klimatet för vinproduktion.

I Bekaadalen

Av alla viner som produceras i Libanon är Château Musar det mest kända av alla. Château Musar är ett klassiskt vin med smaker som påminner om Bordeauxviner. Det är gjort på en druvblandning med cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Vingården ligger i Bekaadalen, 30 kilometer norr om Beirut. Här har man producerat vin sedan 1930 och grundaren Gaston Hochar, som blev inspirerad av sina resor i Bordeaux, har från början producerat viner med fransk inspiration och vinproducenten blev den första i Libanon som certifierade sina ekologiska viner.

Druvorna till vinet plockas för hand (som alla viner med högre kvalitet), man använder naturliga jäster och vinet filtreras inte för att bevara så mycket så möjligt av den rena karaktären.

Château Musar måste lagras i flera år (minst fem till sju år). Vinet har en fin tegelröd färg och doften har en tydlig fatkaraktär med en lätt kryddighet med toner av läder, torkad frukt och sötlakrits. Smaken, när vinet är "ungt", är mycket syrligt och tanninrikt, men efter lagring på flaska blir det mer balanserat och hittar sin elegans.

Kolla in årgången

När det gäller viner med högre kvalitet måste man ofta ha koll på årgången, därför att varje årgång har sin egen personliga prägel. Detta beror framför allt på hur vädret har varit just det året.

Jag rekommenderar att man öppnar vinflaskan minst en timme innan man ska avnjuta den (beror lite på årgång - ju äldre vinet är desto tidigare bör det öppnas). Dekantera gärna vinet för att avskilja det från eventuell fällning som sker under lagringen, men även för att vinet ska syrsättas.

Detta är ett typiskt "höst-vinter vin" som gifter sig utmärkt med exempelvis köttgrytor.

 

Salute e Buon Appetito!
Carmelo Leone