• Sebastian Andersson och Isak Wernhoff går från klarhet till klarhet på Arbis. Foto: Patrik Ekström
  • Tobias Egge i Imperial State Electric trivdes på Arbis scen. Foto: Jerry Prütz

Ett år med Arbis

Sedan ett år tillbaka äger och driver Isak Wernhoff och Sebastian Andersson anrika Arbis. De har under den korta tiden gjort det till en av landets bästa scener för rock och pop.

Arbis i Norrköping är en anrik byggnad, byggt 1865 och då med arbetarrörelsens bästa för ögonen, rikt utsmyckat med takmålningar, en läktare i klassiskt stil och mycket mer som minner om svunna tider. Här har det spelats teater, folklustspel såväl som revy ibland under ledning av dåtidens store i genren, Gideon Wahlberg men nu är det duon Isak Wernhoff och Sebastian Andersson som håller i taktpinnen.

Träffades i Linköping

De träffades på universitet i Linköping och läste på, det numera nedlagda turistprogrammet, kom på att de kunde jobba bra ihop, de drevs av en längtan att starta något ihop, ett litet café, en restaurang eller kanske ett litet hotell men istället sitter de numera med en K-märkt byggnad på runt 2 000 kvadratmeter i knät. Hur hänger det här ihop?

– Jo, vi hade nog bestämt oss för att vi skulle göra något ihop, öppnar Isak vårt samtal och får medhåll av Sebastian, som aldrig kallas för något annat än Sebbe.

Skrev på i maj 2015

– Vi skrev på papperna i maj förra året och då hade det gått ett halvår sedan vi var och tittade på lokalen. Visst var det flera som var intresserade och ville bygga om lokalen till bostäder, kontorshotell och jag vet inte vad. Det fanns till och med de som ville måla över de vackra takmålningarna vilket bara inte fick ske, säger Sebbe och nästan ryser i hela kroppen.

Ljud och ljus i toppklass

– Vi har satsat på en ljud och ljusanläggning i världsklass vilket har betalat sig i den mån att banden vill komma hit och spela. Vi har haft en strategi att försöka att få hit de allra bästa artisterna som finns. Många sa att det var omöjligt men nu har jag inte ringt ett enda samtal till något bokningsbolag utan de ringer till oss istället. Vi har gjort spelningar med Silvana Imam, José Gonzales och många fler. Det finns även de artister som drar mycket mer folk än vad vi kan ta in men ändå vill spela hos oss vilket vi självklart tycker är väldigt roligt. Publikfavoriterna Kalle Baah som brukar sälja ut Flygeln men valde att spela här istället för att de gillar lokalen så mycket.

Drömmen om Lasse

– Vi har mellan 300 och 500 gäster en helgkväll här. Så var det inte i början då vi kanske stod med 15-20 gäster en lördag. Det var många olyckskorpar som kraxade och sa att vi aldrig skulle få hit folk, att vi låg för långt från centrum, att folk inte skulle orka upp för backen och hit, berättar Isak och Sebbe men som genom hårt och målinriktat arbete vände på steken och nu gjort succé och gjort Arbis till ett självklart turnéstopp för landets största artister.

Vilka är dock era drömbokningar?

– Lasse Winnerbäck och Ghost vore jättekul att få hit, säger Isak och ser lite smålurig ut.