• Med hjälp av ledtrådar kommer deltagarna till slut ut från det stängda rummet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kristian Rockström och Torill Gloppen öppnar lekfullt äventyr i hamnen i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Escape room i hamnen

Nystartade företaget Twisted Keys öppnar Norrköpings svar på succén från USA. Lås in dig med fem kompisar i ett rum. Lös alla pussel för att till slut få komma ut i friheten igen.

Den första varianten av escape room föddes i Silicon Valley 2006 och spred sig till Japan 2008. Sedan 2010 finns escape rooms runt om i världen. Twisted Keys öppnar i hamnen i Norrköping den 31 mars. Det var när Torill Gloppen och pojkvännen Jacob var på semester som de för första gången provade konceptet. När de skulle flytta till Norrköping bestämde de sig för att starta ett eget escape room. Jacob hjälper till så mycket han hinner vid sidan om sitt vanliga jobb. Torill får i stället hjälp av Jacobs bror Kristian Rockström.

Dödligt virus

När tidningen kommer på besök pågår fortfarande renovering. Kristian och Torill är dock övertygade om att de ska hinna klart med första rummet till invigningen. Till en början öppnar de ett rum där de instängda ska hitta botemedlet mot ett dödligt virus. Hur många ledtrådar som måste hittas innan dörren öppnas avslöjas inte.

– Pusslen har blandad svårighetsgrad. Det kan handla om att dekryptera morsekod eller leta efter en gömd nyckel, berättar Kristian Rockström och Torill Gloppen fyller i att man inte behöver kunna morsekod på förhand. Om det skulle förekomma i rummet finns också instruktioner för hur man gör.

– Man får en riktig adrenalinkick av tidspressen, säger hon.

2-6 personer

Två till sex personer samarbetar för att klara uppgiften tillsammans. Det kräver inte någon muskelstyrka men väl rörlighet eftersom laget måste vända på varje pinal för att hitta ledtrådarna. Personal övervakar hela tiden förloppet inne i rummet och kan rycka in med tips om det låser sig helt för deltagarna.

– Det ställer stora krav på samarbete och kommunikation, därför passar det väl som teambuildingaktivitet. Jag tror inte att alla kommer att klara det, säger Kristian Rockström.