• Sedan förra hösten har Skogslotten även stora hästar. Denna är en av familjen egna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Skogslottens ryttarförening är nominerad till priset Årets bästa tävlingsarrangör på Ridsportgalan. Foto: Kajsa Nilsson

Entreprenör på Skogslotten

1998 startade Anita Jonsson någonting helt nytt i Norrköping. En ridskola med små shetlandsponnyer som passade de allra minsta barnen. På knappt ett år fick Skogslotten 300 elever. Verksamheten har växt stadigt sedan dess och i slutet på förra året fick Anita utmärkelsen Årets mest företagsamma person av Svenskt Näringsliv.

Hon visar runt på den stora anläggningen och berättar om byggnaderna. Det vita ridhuset var Skogslottens första. Det röda tillkom fem år senare och nu finns det behov av att bygga ut det.

I takt med att allt fler väljer att börja rida på Skogslotten ökar behovet av utrymmen. Stallarna räcker inte heller längre till och därför får några hästar stå i provisoriska boxar utanför ponnystallet. Boxarna kommer från Anitas och maken Stefans sidoföretag, Suxbox, som annars förser tävlingar med boxar till hästarna. Anita tar ansvar som verksamhetschef på Skogslotten och Stefan tar ansvar för Suxbox.

Rakettillväxt

Anita, Stefan och döttrarna Johanna och Josefine flyttade till gården 1994 och hade egentligen inga planer på att grunda Norrköpings största ridskola. De ville bo på gården och kunna ha Anitas tävlingshästar hemma, vid den tiden arbetade Anita som ridlärare på Åby ridskola. Några år senare kom de på andra tankar. Anita sa upp sig och 1998 byggdes det första ridhuset som paret skulle ha till lektioner för privatryttare med egna hästar samt småskalig ridskoleverksamhet med små ponnyer. Ryktet om att de startat ponnyverksamhet spred sig och inom ett år hade de 300 barn i veckan.

– Att vi började med små ponnyer var något nytt. De andra ridskolorna hade bara barnridning på stora hästar. Jag tror att det drog jättemycket. Upptagningsområdet har alltid varit hela Norrköping och lite från Finspång, säger hon.

Två anläggningar

Skogslottens hästanläggning har vuxit stegvis. Med extra köpt mark runtomkring har de säkrat så att de inte ska bli inbyggda, samt gjort plats för egen mark att rida på. I dag har Skogslotten drygt 500 elever i veckan, plus privatlektioner på familjen Jonssons arrenderade hästanläggning på Grimstad gård. Samman

lagt ansvarar de för nästan  80 hästar varje dag.

– Tidigare hade vi bara ponnyer, från shettisar till D-ponnyer. Förra hösten köpte vi in stora hästar och nu har vi samarbete med Realgymnasiets utbildning på förmiddagarna, berättar Anita.

Anita skaffade sin första egna häst i 20-årsåldern i samband med att hon började utbilda sig till ridlärare. Innan dess tränade och tävlade hon med Hageby ridskolas hästar.

– Det är något jag har tagit med mig till min verksamhet. Här har man möjlighet att låna våra ridskolehästar för att prova på hur det är att ha egen häst och åka iväg på tävlingar utanför anläggningen. Jag tycker att det är en bra skola att börja så. Alla har inte möjlighet, råd eller tid att ha en egen häst. Har man fått prova på ridskolan kanske man törs ta steget att skaffa en egen häst senare.

Mest företagsam

Att hon är en duktig ridlärare fick hon bekräftat 2010 då hon som en av 20 personer blev tilldelad hederstiteln Svensk Fellow vilket är den högsta graden inom ridläraryrket. Därtill har hon två gånger blivit utnämnd till Årets ridsportledare i Östergötland. I december fick hon utmärkelsen Årets mest företagsamma som visar prov på hennes färdigheter i att driva företag.

– Jag gillar mixen mellan det pedagogiska i undervisningen och företagsdelen som jag också tycker är spännande. Det är kul att ha anställda och att driva någonting framåt, säger hon och tillägger att det stora kontaktnätverket nog var en bidragande orsak till att hon fick så många röster.

Även om företaget tar allt mer tid vill hon inte släppa undervisningen.

– Nu har jag jobbat så länge så att jag är inne på tredje generationen i familjer. Mor- och farföräldrarna red för mig på Hageby ridskola när jag jobbade där och nu har jag barn och barnbarn till dem. Jag har samlat på mig ett gäng elever under åren. De har varit trogna och hängt i, avslutar hon.

Anita Jonsson

Ålder: 52 år

Bor: Skogslotten utanför Norrköping.

Uppväxt: Norrköping och red på Hageby ridskola som barn.

Familj: Maken Stefan, döttrarna Johanna och Josefine

Gör: Driver Skogslottens ridanläggning, Grimstad gård och företaget Suxbox. Är examinator på Ridsportförbundets yrkesprov och är ridlärare, framför allt för elever som tävlar. Skogslotten har dessutom kurser i
terränghjuling och specialinriktad hästverksamhet mot nyanlända och funktionshindrade.

Utmärkelser: Årets mest företagsamma person i Östergötland 2015. Årets ridsportledare i Östergötland 2004 och 2010. Är den yngsta personen i Sverige med hederstiteln Svensk Fellow.