• Till Hospitalsgatan och Helene Ådahl vallfärdar Östergötlands alla hattälskare. Foto: Julia Kimell

Enda hattaffären i länet

Helene får utlopp för kreativiteten

Även om hattmodet började dö ut för 25 år sedan till förmån för frisyrer finns det behov. Ska man köpa hatt är det verkligen inte bara att klicka ner från nätet. Det gäller att hitta hatten som verkligen passar dig, både till stil, färg och framför allt storlek. Butiken fyller med andra ord sitt syfte och tar emot både lång- och kortväga kunder.
Sedan 1879 har de levererat hattar till Östergötland, Norrköpingsbutiken som nu heter Modehatten eller Åkerlind och Janzons efterträdare. Nu ägs den av Helene Ådahl som inte är särskilt gammal i gemet.

– Det är som att köpa skor. Man kan inte ta en hatt som är tre storlekar för stor bara för att den är på rea. Det är mycket som ska stämma, säger Helene hon.

Syr själv

Den största skillnaden mot förr är att de nu har hattar både för män och kvinnor. Förr i tiden fanns det speciella butiker i mängder som specificerade sig på ren dam- eller herrekipering. Sedan Helene tog över för tre år sedan har utbudet utökats enormt. Hon syr hattar på egen hand också. Runt symaskinerna bak i lokalen finns specialbeställningar av alla de slag: solhattar, hårsmycken, festhattar eller kanske en liten, liten hatt till barnbarnet. Allt är möjligt att få ateljésytt, och det blir precis rätt storlek med en gång.

– Det är trendigt med hantverk och att ha en unik hatt, men det går förstås inte att göra allt själv, jag måste ha ett stort utbud.

Keps eller hatt

Många tjejer i dag handlar vad som egentligen är herrhattar. Det passar dagens stil och mode, även om det övergripande hattmodet är nästan obefintligt. Fritidsmodet sträcker sig i princip till kepsar och solhattar. Men vad ska man välja då?

– Alla är vi olika, och det är så olika vad man ska ha det till: kavaj, blus, klänning? Det finns så många parametrar. Det finns 20-åringar som kommer hit och vill mixa stilar också, det blir stor skillnad på längden, kragen och slaget. Det kan sticka lite i ögonen om det är något som inte stämmer, säger hon och berättar att hon även jobbar med färg- och stilanalys. När det kommer till färgen kan man antingen bryta eller hitta toner. Har man sytt upp en klänning – spara en bit tyg att använda till kanten eller rosetten. Och så finns det inlägg om man trots allt har en för stor hatt.

Fånga upp färg

Hennes bästa tips är att välja en hatt som på något sätt hör ihop med en annan del i klädseln, och gärna ha blickfånget just på hatten.

– När jag pratar med någon vill jag inte att blicken går till skorna i första hand, utan strax ovanför ögonen, säger hon och visar en coiffe för att understryka att en huvudbonad inte alltid behöver vara en hatt. Ett litet hårsmycke lyfter verkligen fram det bästa.

– Det finns en hatt för alla, men det är mycket som ska stämma in. Det ser lustigt ut om en väldigt liten person väljer en oproportionerligt stor hatt.