• Petra Hammarstedt, Qlean Scandinavia, Stefan Jakobsson, Tekniska verken, Kristian Björkman, Toyota Material Handling Europe, Vladimir Navrotsky och Bengt Gudmundsson, Siemens Industrial Turbomachinery och Robert Kreicberg, HTC Sweden var överens. Foto: Julia Kimell
  • Bengt Gudmunsson på Siemens vill minska onödig transporter - och se fler träffar för att diskutera problem. Foto: Julia Kimell

Enade för ökad företagshållbarhet

Fem företagsledare bjöd i samband med E-week i Linköping in till samtal för ett hållbart och ekonomiskt starkt och attraktivt Sverige. Grunden och idén var vetskapen om att vi står inför stora miljöutmaningar både i Sverige och globalt. För att klara av dem behöver vi stärka den ekonomiska tillväxten och minska resursförbrukningen – helt enkelt gå över från produkter till tjänster.

– Företagen behöver bli mer attraktiva för investerare och locka till sig kompetenta och initiativrika människor för att kunna skapa stimulerande jobb för en ökande befolkning. Vi har upptäckt på workshops att många företag står inför liknande utmaningar. Det är därför viktigt att samlas och utbyta erfarenheter, säger docent Mattias Lindahl innan seminariet drar igång.

Vill samma sak

Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery, Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping, Matthias Fischer, vd för Toyota Material Handling Europe, Stefan Lind, vd för HTC Sweden och Petra Hammarstedt, vd för Qlean Scandinavia har tillsammans med Linköpings universitet tagit fram ett så kallat white paper som beskriver en vision för ett hållbart, ekonomiskt starkt och attraktivt Sverige som använder sina resurser till fler kunders nytta.

– För vår del gäller det att utnyttja komponenter som tidigare måste bytas ut tidigt på nya sätt, och minimera resor och transporter, säger Bengt Gudmunsson på Siemens.

Stefan Jakobsson på Tekniska verken berättade i sitt anförande att man har som vision att bygga den mest resurseffektiva regionen genom att se avfall som en resurs och en affärsmöjlighet.

– De som i går kallades abonnenter kallas i dag kunder, och i framtiden kommer de i en ännu högre grad vara med och leverera lösningar, säger han.

Bättre truckar

Kristian Björkman vid Toyota Material Handling vill minimera miljöpåverkan genom att alla truckar ska kunna renoveras och användas igen. De ska också kunna laddas på ett effektivare sätt – det är dyrt att ha dem stillastående.

– Vi håller på tittar på att kunna ladda dem medan de körs, och så vill vi optimera transporterna. Jag tror att politikerna behöver ta industrin mer på allvar. Sverige har ett kallt klimat som ställer extra stora krav.

Bra golv och rent vatten

Robert Kreicberg på HTC i Söderköping jobbar med golvlösningar – slipning och polering - och vill finna substitut till befintliga material. För dem är en helhetslösning ett sätt att differentiera sig och skapa ett värde för de som köper.

Slutligen sa Petra Hammarstedt, vd på Qlean Scandinavia som bland annat säljer extra rent vatten, att samarbete behövs.

– Utan det hade vi inte haft någon särskilt trevlig planet för barn och barnbarn, säger hon.

Och det är precis det som det handlar om: framtiden. Men vi behöver agera nu. Universitetet vill att så många studenter som möjligt gör sina exjobb här och stannar i regionen. Här finns ett kluster av företag, men som välutbildad behöver man ha olika alternativ och kanske inte vara på samma ställe som sin partner.

Julia Kimell

julia.kimell@norrkopingsmagazinet.se