• Niklas Uneram kollar att allt ligger som det ska i brandbilen.
  • ”Den här apparaten hade räddat livet på en kollega, om vi fått den tidigare”, säger Niklas Uneram om scannern som hittar kroppar i en brand.
  • Dräkten som används vid utryckning av kemlarm luktar lätt av kemikalier.

En tisdag på Kvillinge station:

08.00 Dagspasset börjar

Dagen börjar med ett möte där varje person får veta vilken uppgift den har vid ett eventuellt larm. Niklas själv får uppgiften rökdykarledare. Det innebär att det är han som bestämmer hur de två rökdykarna ska agera vid ett larm och han är ansvarig för sjukvården på plats. Bland de andra brandmännen delas positioner som chaufför till släckbilen, pumpskötare och stegchaufför ut.

-Vi har precis 90 sekunder på oss efter ett larm. Det är livsavgörande att vi vet exakt vad vi ska göra, säger Niklas Uneram.

08.15 Egen övningstid

Mycket av brandmannens vardag består av kontroller och övningar. Brandmannen måste ha en otrolig mängd kunskap om många olika saker. Man ska kunna köra räddningsbåten, stegbilen och sexhjulingen. Man måste veta vad som gäller om man ska rycka ut på ett kemlarm i en industri och hur man ska hantera ett djur som gått ner sig i ett kärr.

-På den egna övningstiden ska man öva på det man inte gjort på ett tag. Självklart har man spetskunskaper, men alla ska kunna rökdykning vid en lägenhetsbrand.

Niklas börjar med att kontrollera sin rökutrustning.

-Här ska se ut som när ett dagisbarn klätt av sig. Stövlarna ska sticka ur byxorna, så att man bara kan hoppa i dem.

10.00 Fika

Egentligen har brandmännen inga schemalagda pauser eller någon lunch, men så länge inget larm kommer försöker man träffas en liten stund på förmiddagen och eftermiddagen.

I dag står tre av Niklas kollegor i köket och äter frukt när han kommer dit. Niklas skämtar några minuter med dem, tar ett äpple och hastar vidare.

10.15 Övningstid

Här görs ofta gemensamma övningar så att standardrutinerna sitter.

-Vi ska inte upptäcka under larm att det är något som inte fungerar.

Exempelvis så övar man på rutinerna vid en trafikolycka eller hur man agerar om det brinner på tredje våningen i en fastighet.

-Vi ska kunna uträtta något vid precis varje olycka.

12.00 Lunch

Lunchen äts alltid i personalmatsalen.

-Vi kan ju aldrig åka till någon restaurang och käka lunch eftersom vi inte kan lämna byggnaden ifall ett larm kommer.

13.00 Månadskontroll på fordon

På eftermiddagen fortsätter övningarna oftast, men i dag är det månadskontroll på alla fordon och dess utrustning. Allting plockas ur bilarna och kollas.

16.00 Fysträning

En timmes träning står på programmet för alla brandmän, varje dag. Oftast tränar man inne på stationens gym, men iland byter man gymmet mot en egen tränare på Friskis&Svettis.

-Men då blir det ett pass utan koordination, för det är vi dåliga på!

17.00 Hemgång

Efter träningen är det dusch, på med de civila kläderna och sedan hemgång.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se