• I fredags släppte Norrköpings socialdemokraters toppolitiker en bok. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lars Stjernkvist, Eva Andersson, Teresa Carvalho och Olle Johansson berättar om sina vägar in till politiken. Foto: Kajsa Nilsson

En svårslagen själ

I fredags släppte fyra socialdemokratiska kommunpolitiker tillsammans boken ”En svårslagen själ – Om Norrköping, socialdemokratin och framtiden” där de med ett personligt tilltal berättar om resan till att bli politiker.

Lars Stjernkvist, Eva Andersson, Olle Johansson och Teresa Carvalho har alla olika vägar in till politiken och i boken redogör de för sina respektive ingångar. För Teresa Carvalho var yrkesvalet långt ifrån självklart.

– Vi har alltid pratat politik i min familj men för mig var inte steget in i politiken självklart. Det var först i samband med mina studier i Växjö som jag hittade till Socialdemokratiska studentförbundet, säger hon. Eva Andersson hittade till partiet som 30-åring då hon kom till insikt med att hon ville bidra för att göra det lite bättre i Norrköping och Sverige.

– Vi får rätt ofta chans att berätta vilka vi är men bara små snuttar. Det finns många föreställningar om vad en politiker är och ibland får jag uppfattningen att vissa tror att man föds till politiker, säger Lars Stjernkvist som har historia som partisekreterare under Göran Perssons tid.

Inget valmanifest

Trots att partierna nu på allvar påbörjar förberedelserna inför valet 2014 menar Stjernkvist att boken inte har med det stundande valet att göra.

– Vi har skrivit mycket för vår egen skull. Vi hoppas att en och annan ska tycka att det stimulerar till samtal. Det som förenar oss är att vi är fyra ledande socialdemokrater i Norrköping idag, det är inte ett politiskt program eller valmanifest utan istället fyra personliga berättelser om vad vi vill med Norrköping just nu, slår han fast.

Någon liknande bok vet inte politikerna om det gjorts tidigare och Olle Johansson menar att det nog finns många människor som skulle tycka det vore roligt att läsa boken.