• Delikatesser kan ätas på plats eller köpas med hem. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fadi Mrad startar Il Cibo tillsammans med Camilla Mrad och Morad Morad. Foto: Kajsa Nilsson
  • I baren serveras bara italienska öl och vin. Foto: Kajsa Nilsson
  • Inredningen ska ge hemmakänsla och borden har restaurangägarna själva designat. Foto: Kajsa Nilsson

En smak av Italien

Nu öppnar en ny italiensk restaurang i centrala Norrköping som tillför ett bredare utbud till nya restaurangtorget på Olai kyrkogata. På Il Cibo finns de klassiska italienska rätterna och dessutom möjlighet att köpa med sig delikatesser hem.

Det är Fadi Mrad som startar restaurangen tillsammans med sin mamma Camilla Mrad och svåger Morad Morad.

– Det fanns inget italienskt i city och vi tycker att vi tillför något nytt i och med butiksdelen där det går att köpa med sig pasta, chark och delikatesser hem. Vi har via en grossist importerat allt från Italien och mycket är handgjort, förklarar han.

Vedugn

För att variera sig har de valt att byta ut menyn av pastarätter varannan månad. Pizzorna förblir dock desamma.

– Pizzorna gräddas i vedugn och bakas på fint mjöl som vi importerar från Italien. För att inte förstöra charkuterierna på pizzorna läggs de alltid på efter gräddningen. Antingen beställer man varsin pizza eller delar på en enmeterspizza.

Dela på maten

Hittills har det varit gott om after work-gäster som stannat till för charkuterier och ett glas öl eller vin. Tanken är att man ska beställa in olika rätter och dela vänskapligt vid bordet.

– I Sverige är vi inte vana vid att dela på maten men det kan man gärna göra här på Il Cibo. Vid Medelhavet är det vanligt att man beställer in ett antal rätter och sedan delar på dem i sällskapet.

Hemmakänsla

Fadi Mrad poängterar att Il Cibo inte kräver någon särskild klädsel på gästerna utan att alla ska känna sig välkomna, det var också så de tänkte med inredningen.

– Vi vill skapa en varm hemmakänsla med inredningen och har till exempel designat borden själva, säger han.

Italienskt öl

Ovanför disken hänger glas i långa rader och ovanför dem tornar öl- och vinsortimentet upp sig.

– Det kommer endast serveras italienska viner och ölsorter. Det italienska ölet skiljer sig i smak från det svenska. Många upplever det som mer lättdrucket, även om det också finns tyngre var- ianter av ale. Ölet är anpassat efter den italienska maten, säger han.