• Sekreteraren Tina Hansson och ordföranden Sara Landqvist ser fram emot att arbeta med afasifrågor lokalt i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

En mötesplats för de med afasi

Nu startar Norrköpings egen afasiförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Att ha afasi innebär svårigheter med att tala, läsa och skriva, beroende på en skada i hjärnan som ofta uppkommit efter stroke, trauma eller tumör. I föreningen kommer man sprida information och utbyta erfarenheter.

Sara Landqvist ville tillsammans med sin partner Peter starta en lokal afasiförening för att få en mötesplats för att träffa andra med afasi och kunna utbyta erfarenheter. Tillsammans med Tina Hansson har det nu blivit verklighet och i torsdags klubbades föreningen igenom.

– Det är jättekul! Det var svårt för mig och Peter i början eftersom vi båda har afasi, säger ordförande Sara Landqvist som är ganska trött efter en hel dag av möten.

Hjärntrötthet

Att ha afasi innebär hjärn-trötthet och ett stort behov av pauser och vila, och att ta en sak i taket. Det förklarar Tina Hansson, vars mamma har svår afasi. Tina har under en tid arbetat som cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan där cirkeldeltagarna får arbeta med språklig stimulans genom att prata, läsa, handla tillsammans, laga mat och lyssna på andra. Nu breddar hon sitt engagemang genom att bli sekreterare i den nystartade föreningen.

– Min mamma pratar mycket i tecken och genom att peka. Det går att kommunicera på olika sätt och i föreningen kan medlemmarna lära sig nya saker av varandra, säger hon och tillägger att föreningen också är för alla närstående till personer med afasi. I föreningen kan de få information om vad de kan göra.

Olika sorters afasi

I Norrköping finns omkring 900 personer med afasi. Nu engagerar sig Norrköpings afasiförening för att göra deras röster hörda. Personer som lever med afasi har fortfarande förmågan att tänka, fatta beslut, ha åsikter och att lära sig nya saker men får svårt att hitta rätt ord och förstå vad andra säger. Det finns olika sorters afasi. En del kan inte prata alls medan andra kan prata obehindrat men har svårt att räkna och läsa.

– Vi kommer att arbeta mycket med självförtroendet hos personer med afasi så att de inte isolerar sig, säger Tina Hansson och berättar att de också kommer att prata om afasi på sjukhus och sprida information om afasi till lokalbefolkningen.