• Maria Ackerfors ligger bakom utställningskonceptet för Megafon.
  • Runt om i Norrköping finns graffitikonst att upptäcka, inte alltid helt laglig.
  • I utställningen presenterades fyra lokala graffitikonstnärer, bland andra Anya Blom. 
  • Citatet välkomnar besökaren in i lokalen.
  • Carina Milde är intendent på EWK-museet och har tillsammans med Maria Ackerfors tagit fram utställningen.

En megafon för graffiti

Den nya utställningen Megafon på EWK-museet ger besökaren ett nytt sätt att se på graffiti och gatukonst. Med hjälp av graffitimålares berättelser och bilder samt böcker och film visar utställningen upp en positiv bild som förvandlar ”tags” till något mer än bara klotter.

Nolltolerans mot graffiti och klotter har aldrig funnits i Norrköping. Sedan 20 år tillbaka fångar den kommunalt stödda graffitiskolan Yallah upp personer som brinner för att måla och i hamnen finns en laglig vägg.

– När det är lagligt kan man utveckla riktigt duktiga graffitimålare. Bakom varje tag ligger mycket arbete, säger Carina Milde, intendent på EWK-museet på Arbetets museum.

Ger nyckeln

Utställningen står kvar till och med mars nästa år och visar upp goda exempel på graffitikonstnärer som satt sina färgglada spår runt om i staden. Utställningskonceptet är utvecklat av konstnären och universitetsstudenten Maria Ackerfors.

– Från början visste vi inte hur det skulle bli; det självklara vore att bygga upp en utomhusmiljö men vi ville komma ifrån det. Istället ger vi besökarna nyckeln så att de kan uppleva graffiti på egen hand, säger hon.

Den sista delen av utställningen kom på plats under själva vernissagedagen i lördags. Då fick besökare möjlighet att skriva sina tags på en tom vägg.

Stadsvandringar

Förutom själva utställningen kommer stadsvandringar att arrangeras där besökarna får möjlighet att lära känna graffitimålningar som finns inne i stan. Ännu finns inga datum spikade för rundvandringarna.