• Kristin Wiberg rättar till sin stickade dräkt "proud". Foto: Fanny Miles
  • Emil Kjellberg tänker realistiskt kring keramik. Foto: Fanny Miles
  • Låt barnet vakna och sätt igång och färglägg. Foto: Fanny Miles
  • En fursuits till nästa cosplay? Foto: Fanny Miles

En massa ting och olika tankar

Fursuits och pappgarn

Att det snart är sommartid är slöjd, hantverk och formgivningsstudenterna vid Linköpings universitet ett tydligt exempel på. För nionde gången ställer studenterna, som läser tredje året, ut ett examensprojekt på Östergötlands museum.

Ting och tankar del 9: Creators of things and thoughts, sträcker sig över spannet kostymkonst, smide, keramik och ritblocksmåleri. 19 studenter samlas i utställningen.

Massproduktionskeramik och fursuits

Keramikern Emil Kjellberg har valt att i sitt examensarbete visa varifrån en keramiker får sin brödföda.

– Min bit av utställningen ska representera verkligen. Det är en slags massproduktion av likadana koppar fast som vid en närmare anblick är unika i sitt slag, berättar Emil Kjellberg. En bit från hans plats har Sarah Ala Blyborg ställt fram sin fursuit i form av en katt. Sarah Ala Blyborg är intresserad av dräktskapande inom cosplay och blev intresserad av underkategorin fursuiters.

– Fursuiters skapar en karaktär kring den djurdräkt de bär. Det blir en maskot som ofta följer med i några år medan en cosplayare byter dräkt varje år. Just att dräkten blir en karaktär intresserade mig, förklarar Sarah Ala Blyborg som även tar beställningar till bland annat barnteatrar.

Målarböcker för barn och vuxna

Åt det mer sagolika hållet, med djur i centrum, har även Maja Meurling inriktat sig. Efter åren vid programmet för slöjd, hantverk och formgivning har hon landat i en målarbok för barn och vuxna.

– Egentligen började jag inom textil och fastnade för några symönster. Jag har använt stygn som mall och illustrerat min målarbok efter det, berättar Maja Meurling. Målarboken är en berättelse om björnar där varje björn är målad efter stygnets mönster. Till utställningen har Maja Meurling skapat pappfigurer från målarboken som besökarna får färglägga.

Stolthet i pappgarn

Mitt emot Maja Meurlings sagofigurer står Kristin Wibergs "Proud" - en svart dräkt stickad av pappgarn, ullgarn och metalltråd.

– Mitt verk ska gestalta känslan av att känna sig proud, berättar hon. Utställningen öppnade i söndags i Nya Galleriet på Östergötlands museum och finns att kika på till och med den 9 september.