• Karin Saindon, Lotta Carlsson och Lina Svan Jildell från Norrköpings kommun träffade många intresserade mässbesökare. Foto: Tina Andersson

En mässa för framtiden

I förra veckan kunde elever som går andra året på gymnasiet ta chansen att räta ut eventuella frågetecken kring sina framtida studie- och yrkesplaner. Då arrangerades den årliga utbildningsmässan på Campus Norrköping.

På två våningsplan i Täppan på LiU fanns representanter från bland annat universitetet, högskolor, yrkeshögskolor, vuxenutbildare, folkhögskolor, arbetsförmedlingen och yrkesföreträdare från olika branscher. Mässan är obligatorisk för alla som går andra året på gymnasiet, men är öppen för alla.

Fick upp ögonen

– När jag kom hit i förmiddags var jag säker på att jag ville bli apotekare, men här fick jag veta mer om utbildningen och yrket som röntgensjuksköterska och det känns helt rätt för mig, säger Silvia Henna, som går vård- och omsorgsprogrammet. Att det är brist på röntgensjuksköterskor underlättar hennes val även om Silvia låter intresset för medicin styra.

Bra mässa

– Den här mässan är faktiskt bra, man kan få en inblick i vad yrket innebär och vad som krävs för att komma in på utbildningen, säger Zijavera Murina, som också går vård- och omvårdnadsprogrammet med siktet inställt på att bli socionom. Bland utställarna fanns Norrköpings kommun med sina yrkesambassadörer på plats, för att visa upp bredden av yrkesgrupper som finns inom den kommunala verksamheten.

Bristyrken

– Det är brist på personal inom flera av våra yrkesgrupper, inte minst inom vård och omsorg. Därför är det jätteviktigt att informera och skapa kännedom om oss bland unga till unga som ska välja sitt framtida yrke, säger Lotta Carlsson som är ambassadör för läraryrket.