• Wikbolandsmarken är en riktig folkfest. I år äger marknaden rum 16 juli och det är tredje året i rad som hela Vikbolandet samlas i Östra Husby. Foto: Nils-Gunnar Sahlin
  • Musik är ett givet inslag när det vankas Wikbolandsmarken 16 juli. Här är en bild från ett uppträdande i fjol. Foto: Nils-Gunnar Sahlin

En marknad som har det mesta

För tredje året i rad är det dags Wikbolandsmarken i Östra Husby, beläget nästan mitt på Vikbolandet. I fjol kom cirka 8 000 besökare och till årets evenemang den 16 juli hoppas arrangörerna på åtminstone en liknande siffra. – Folk kommer från hela Östergötland och från södra Södermanland, berättar Bo Axelsson, initiativtagare och ordförande i Vikbolandets företagsgrupp.

Marknaden skapades efter att företagsgruppen enats om att man ville slå ett slag för den lokala maten eftersom det finns så många bra matföretag och matproducenter på Vikbolandet.

– I fjol kom 22 utställare, i år är målet 24 till 25. Man säljer mat i någon form, färdig mat eller chark, ost och annat. Det blir ett rejält mattält och mat på flera ställen. Knallesidan har vuxit rejält sedan första året och det verkar som den fortsätter att växa, berättar Bo Axelsson.

Loppis kryddar

  Det är förstås inte bara mat som erbjuds. Hantverk är en given ingrediens och både föreningar, organisationer, kyrkan och politiska partier är med. Loppis är ett annat inslag.

– Loppis är en krydda i marknaden. Det har vuxit varje år och man vet aldrig i förväg vilka fynd man kan göra, påpekar Bo.

Det tar inte slut där. Lantbrukare visar stora maskiner, brandkåren är där, biblioteket är öppet för att locka folk och en klubb visar sina veterantraktorer.

– Det känns som och hela Vikbolandet är där, som om hela Vikbolandet visar upp sig, konstaterar Bo.

Mycket musik

Musiken är inte bortglömd, snarare tvärtom. En scen finns på plats och det stora dragplåstret är Magnus Bäcklund. Men även många lokala unga förmågor uppträder och en dansorkester spelar så det går även att svinga sina lurviga.

– För barnen finns hoppborgar och lekarenor. Och så har vi förstås lotterier och tävlingar, sådant som ska finnas på en marknad, avrundar Bo Axelsson.

På Vikbolandet finns för övrigt mycket att se, göra och uppleva på sommaren. Löp- och cykelloppet Vikbovändan äger rum i början på augusti, i Häradshammar finns museet med allt om den forna sångstjärnan Zarah Leander, många vackra kyrkor är spridda över Vikbolandet, det finns en mängd fornminnen i området och inte minst matproducenterna är hur många som helst. Den som besöker Vikbolandet, vackert inramat av havsvikarna Bråviken och Slätbaken, lär inte vara syssloslös.