• Louise Alenbrand från Östgötamat samt Lasse Fredrikson och Daniel Forsberg från Franz Jäger Event. Foto: Emma Taube Sjöstedt

En makalös mässa för smaklökarna

För första gången får Norrköping en egen mat- och dryckmässa. Den 10 och 11 april fylls Louis De Geer samt Flygeln med ljuvliga dofter och unika smakexplosioner. Linköping har tidigare haft mässan Smaka på Östgötamat. Och nu är det äntligen Norrköpings tur att ha en egen matmässa: Makalöst gott, som sker i samarbete med Smaka på Östgötamat.
– Östgötamat har haft viljan att ha mässan i Norrköping under
flera år, eftersom medlemmarna tycker att det är viktigt att vi syns på flera
ställen i länet, berättar Louise Alenbrand, projektledare för Östgötamat.
2014 hoppade de över mässan och sedan inledde Östgötamat ett
samarbete med Franz Jäger Event och Louis De Geer, vilket resulterade i mässan
Makalöst gott som riktar sig till alla åldrar.

Struts, glass och vin

Närodlat och ekologiskt prioriteras högt. Östgötamats 30 till
40 utställare kommer att vara i Flygeln och bjuda på allt från struts och getost
till glass och mjölk. I Louis De Geer kommer det finnas 20 till 30 utställare
som främst har dryck i alla former: vin, vodka, öl och juice för att ge några
exempel.
– Äntligen har vi fått kombinationen med mat och dryck under
samma tak! Det finns inte så många som producerar dryck i Östergötland, därför
är det roligt att vi kan samarbeta med Franz Jäger Event, menar Louise
Alenbrand.
Redan nu är flera utställare klara: bland annat Vikbolands
struts, Östgöta kök, Centralbryggeriet, Hejtorp gårdsmejeri, Grönstedts och
Premier taste. Under mässan får besökarna även lyssna på olika föreläsningar av
exempelvis Peter Lannesand, vinkonnässör från Cavarosa wine.

Tioårsjubileum för Årets Östgötakock

Den 11 april är det tioårsjubileum för Årets Östgötakock,
tävlingen som Östgötamat och Svenska kockars förening arrangerar. Alla kockar
från Östergötland som vill tävla om en finalplats ska skicka in ett anonymt
recept innan den 30 mars. Inför en meriterad jury kommer fyra finalister att
tävla om titeln på plats på mässan, genom att laga minst tre rätter från
utvalda, östgötska råvaror.
– Det är mycket action under tävlingen! Och det kanske inte är
ofta personer kommer nära matlagning på så hög nivå, säger Lasse Fredrikson,
Franz Jäger Event.