• Tim Star har fått kämpa länge för Sveriges Trollerimuseum, som är unikt i sitt slag. Här ryms tusentals trolleriprylar från 1800-talet och fram till idag. Foto: Tina Andersson
  • Tim Star har fått kämpa länge för Sveriges Trollerimuseum, som är unikt i sitt slag. Här ryms tusentals trolleriprylar från 1800-talet och fram till idag. Foto: Tina Andersson
  • Den äldsta trollerilådan är från 1890 och är bara en av 100-tals trollerilådor som trängs bland hyllorna i muséet. Foto: Tina Andersson
  • Trollstaven är trollkarlens främsta symbol och sägs frammana magi. Foto: Tina Andersson

En magisk karriär

Nu svingar Tim Star sin magi över Kolmården

Man skulle lätt kunna påstå att han har haft en magisk karriär. Med en säregen stil gjorde Tim Star succé i USA redan som tonåring och kom att tillhöra skaran av världens främsta trollerimästare. För drygt tio år sedan återvände han till sina rötter i Åby, men trolleriet har han knappast lagt på hyllan.

Vi ses på Sveriges Trollerimuseum i Kolmården. Ett ställe fyllt till bredden av magiska hemligheter, som Tim Star har kämpat för och som han till sist kunde slå upp portarna till förra sommaren. Men det började ett stenkast därifrån.

På Åbymoskolan i Åby sprang en kille runt i skolkorridorerna med byxor som få vågade bära annat än i maskeradsammanhang under det gryende 70-talet. Med ett gult och ett blått byxben spatserade han ut i livet, ovetandes om en framtid i rampljuset. Killen som då hette Tomas Andersson syntes.

– Hör du inte att de skrattar åt dig?, sa folk. Jag tyckte mest det var bra, då visste de ju vem jag var, berättar Tim Star.

Ut i världen

Att gå i pappas plåtslagarspår var det aldrig tal om. Trollerilådan som han fick i nioårspresent lade grunden för ett intresse som under tonåren åter väcktes till liv när han kom i kontakt med Finspångstrollaren Gösta Meyer.

– Jag frågade om han kunde lära mig att trolla, men fick till svar att det nog inte skulle vara några problem för mig som hade Harry Harries som granne. Jag fattade ingenting, men det skulle visa sig att Sveriges enda trollerifabrik fanns bakom Mobäcks skor i Åby och som ägdes av trollkarlen Harries.

Företaget på den lilla orten exporterade rekvisita till trollkarlar över hela världen och det var där som resan mot de egna magishowerna, på scener världen över, startade.

– Jag var fast direkt! Jag skulle bli trollkarl.

Som ensam 16-årig grabb bland en handfull damer gick han en sykurs för att tillverka sin egen scenkostym – en frack som gick i vinrött. Trollkarlens klassiska svarta frack och fluga med vit skjorta var för de andra och fanns det inte att köpa en i färg skulle han tillverka en själv. Hans faster hjälpte till att lista artistnamn och som av en slump föll valet på Tim Star.

– Jag skulle vara med i en tävling och arrangören behövde ett namn att presentera mig med. Tomas Andersson gick ju inte, vem är det liksom? Jag satte fingret på listan och sedan dess är jag Tim Star även om det var ett något djärvt namn.

Över Atlanten

Efter mycket tjat från en talangagent packade han sina väskor och åkte över Atlanten för att uppträda på en julfest. Iklädd sin vinröda kostym med rosa skjorta och rosa näsdukar utförde han sitt duvnummer och hänförde en sensationslysten amerikansk publik. Uppträdandet framfördes till musik och utan ett ord från trollkarlen själv.

– Jag var så jäkla dålig på engelska, men som europé kom jag undan med det. Det blev succé, de hade aldrig sett något liknande! Och gigget ledde till ytterligare tio jobb.

Allt föll på plats för det blott 19-åriga stjärnskottet. Men det blev en ensam tid i det stora landet i väst. Med sig i bagaget hade han sina hantverkskunskaper och startade snart en egen verksamhet där han tillverkade högklassig trollerirekvisita. Snart reste han med olika lyxfartyg världen över och underhöll med sina shower, såg världen och umgicks med den internationella eliten i underhållningsbranschen, däribland James Stewart och Crarrie Grant. Han blev också den första att vinna amerikanska mästerskapen i trolleri, till mångas förtret.

– Las Vegas var aldrig mitt mål. Jag ville resa runt i världen med mitt trolleri och få uppleva saker. Det var en fantastisk tid.

Åter till Sverige

Efter 30 år i USA och en magisk karriär som trollkarl återvände Tim Star till Sverige och Norrköping med sin amerikanska fru Jannet och deras gemensamma son Trinity. Cikeln slöts när ägarinnan till fastigheten, där Harries trolleriverkstad låg, hörde av sig och meddelade att bostaden ovanpå stod ledig.

– Det var märkligt, vi bodde där i två år.

Han minns sin första show efter att ha återvänt till sitt hemland med viss vånda.

– Det var en hemsk upplevelse. Jag hade inte de svenska orden efter att ha showat och trollat på engelska under en så lång tid. Ingenting kom längre naturligt ur min mun.

Han står bakom disken i Trollerimuséet i hantverksbyn i Kolmården och testar några fingerfärdiga trick. Bollar förflyttar sig obegripligt mellan händer och klöver dam verkar vara hur många som helst. Under flera år har han kämpat för att låta världen få ta del av samlingen som till stora delar har donerats av samlaren Christer Nilssons från Nyköping.

– Det här är ett stycke outforskad kulturhistoria som jag vill att fler ska få ta del av. Det har varit segt att få med kommunen, men när den här kulturstugan intill min tennstuga blev ledig, nappade till sist en av tjänstemännen.

Gillar utmaningar

Den 10 juli förra året kunde han slå upp portarna till det 100 kvadratmeter stora muséet, som under säsongen besöktes av 4 000 trolleriintresserade. Här kommer föreningen Moderna illusionister cirkel att hålla trollerikurser och det kommer att bjudas på föreställningar på scenen utanför. Utöver muséet coachar han allt från lokala trolleriförmågor till världsledande illusionister som duon Penn and Teller och Joe Labero. Han fortsätter att tillverka och exportera trollerirekvisita, samtidigt som han driver sin tennstuga och arbetar med offentlig konstutsmyckning.

– Ge mig en utmaning och jag tar den. Jag kan inte låta bli, säger Tim Star.

 

Tim Star tipsar 

Skaffa en trollerilåda och börja öva

Hitta en trolleriförening nära dig att utvecklas tillsammans med

 

Personligt

Ålder: 61 år

Familj: Frun Jannet, sonen Trinity

Bor: Åby

Intressen: Motorcross och datorer

Bäst med Norrköping: De fina konditorierna och kulturhistorian