• Lasse Petersson och Annette Lekström, båda lärare vid Film- och musikgymnasiet har skrivit musik och manus till musikalen S-M-A-R-T. Foto: Fanny Miles
  • Intrepretörer, förbindare och kausaler. Snart är det urpremiär för eleverna. Foto: Fanny Miles

En framtidens utopi

Artificiell intelligens tar över

Vad händer om en superdator läser av människans allra innersta önskningar för att kunna ge henne det hon vill ha? Utopi, en stund möjligen.

I musikalen Smart visar ungdomar från film- och musikgymnasiet prov på en sådan framtid.

– Musikalen utspelar sig 50 år framåt i tiden, på en utbildningsenhet. Dit kommer elever, eller så kallade kausaler, för att ta del av projektet Aitopia som ska hitta förutsättningar för att finna den optimala människan, berättar Elvira Granberg som spelar förbindare.

Artificiell intelligens

Intepretörer och förbindare tar emot kausalerna till Aitopia för att utbilda dem. Superdatorn, eller den artificiella intelligensen, heter Aila och hen kan läsa av människans innersta önskningar. Projektet är bestämt av världens beslutsfattare som alla ser det som en positiv framtidsutveckling. Låter det rörigt? Eleverna lovar klarhet i musikalens helhet.

– Jag inspireras mycket av naturvetenskap och har i samband med det också lyssnat på diskussioner som eleverna har haft. Det finns en reell fara att människan som art blir överflödig. Det som händer i musikalen är att Aila, som ska lyssna till människorna, i stället tar över och styr dem, berättar Annette Lekström som har skrivit manus.

En möjlig verklighet

Eleverna är i full gång med repetitionerna. "harmoni, konsensus och balans" sjunger de i en av musikalens låtar, skrivna av Lasse Petersson.

– Det ger lite av en nazityskland-känsla, menar Annette Lekström.

Eleverna håller med.

– Vi var iväg på rephelg för ett tag sedan. Jag grät tre gånger på grund av att musikalen gör mig lite rädd, säger Elvira Granberg.

Tre veckor att skriva

Annette Lekström och Lasse Petersson har varit kollegor länge. Det här är deras femte musikal som de skriver tillsammans.

– Effektiv tid har det nog tagit oss tre veckor. Vi jobbar inte tillsammans men vi skickar synopsis till varandra hela tiden, säger Annette Lekström. Den 27 maj är det premiär för Smart på Lilla teatern på Matteusgården.

– Vi är peppade och nervösa. Vi har levt med musikalen länge nu, säger Angelica Weinert.