• Holmtebo Walzing Mathilda är Jennifer Carlegrims enda ponny. De andra sex hästarna är halvblod. Foto: Kajsa Nilsson
  • Med läget nära stan är det lätt för ungdomar att ta sig till stallet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jennifer Carlegrim sätter stort värde i att sysselsätta ungdomar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Får inte Jennifer Carlegrim rida en stund varje dag blir hon lätt rastlös. Foto: Kajsa Nilsson

En egen värld i stallet

På Norrköpings fältrittklubb är alla välkomna och trots att ungdomarna bara har ridlektion en dag i veckan tillbringar de gärna mycket mer tid än så i stallet. Jennifer Carlegrim är verksamhetsledare på en viktig plats för Norrköpings ungdomar.

Jennifer Carlegrim har länge funnits inom hästvärlden och satsar hellre på bredd än spets. 2012 blev hon av Svenska ridsportförbundet utsedd till Sveriges bästa ridskolelärare. Hon bor i Linköping men hjärtat finns ändå hos Norrköpings fältrittklubb.

Ridskoletätt

Norrköping är en ridskoletät stad med många hästintresserade invånare. Fältrittklubben har en av två föreningsdrivna ridskolor i stan och det är den enda som ligger inne i tätorten. Just nu diskuteras det att ridskolan eventuellt måste flytta på sig år 2020 eftersom brandstationen behöver ny mark. En flytt som skulle vara förödande för ridskolans verksamhet och föreningens medlemmar.

– De som drev ridskolan på 1970-talet valde att lämna verksamheten för att de inte hade möjlighet att utöka. Flytten har alltid hängt över oss, och det senaste är nu att brandstationen eventuellt ska flytta till platsen där vi har våra hagar, berättar Jennifer Carlegrim medan hon sätter på benskydd på sin ponny Holmtebo Walzing Mathilda som snart ska hitta ny ägare.

Nytt ridhus?

Klubben har en 115 år lång historia och det är ett värdefullt arv för verksamhetsledaren att förvalta. Nuvarande plats på Dagsbergsvägen har använts sedan 1940-talet och det var också då det från början ståtliga ridhuset byggdes.

– Nu är ridhuset ett av de minsta och för litet för att kunna hålla tävlingar i. På sommaren får vi plats på gräsytorna och sandbanan men på vintern blir det för trångt. Jag vill inte att det hela ska falla på grund av en brandstation eller att vi inte kan följa med i tidens utveckling. Vi har börjat renovera boxar och det lappas och lagas. Verksamheten i huset är frisk och vital men den hämmas av att vi är i för små lokaler. Det vore ett lyft att kunna utnyttja ett ridhus för lektioner och tävlingar även på vintern. Nu sliter vi ut alla ideella krafter på sommaren och får till och med tacka nej till vissa saker.

Drabbar vissa

Med placeringen inom stadsbussarnas nät och på cykelavstånd från flera familjetäta bostadsområden ligger Norrköpings fältrittklubb på en ultimat plats. Utan skjutsvilliga föräldrar blir det svårt att ta sig längre ut på landet. Stallet är som en egen värld där ungdomarna lär sig om livet och Jennifer Carlegrim sätter stort värde i möjligheten att hjälpa unga tjejer.

– Det är klart att brandmännen behöver utrymme för garage till sina fordon men det blir två samhällsintressen mot varandra. Stallet ligger i ett område med många familjer med problem. Vi sparar pengar åt kommunen genom att sysselsätta ungdomarna. Det är betydligt bättre att de kommer hit och borstar en häst än att de sitter hemma och skär sig i armarna. Om vår tillgänglighet försvinner från området blir det andra problem. Har man inte varit i den här miljön förstår man nog inte hur viktig verksamheten är, säger hon och tar upp en fotboll som ett kontrasterande exempel. Den kulturen kretsar kring bestämda träningstider till skillnad från hästvärlden som snarare fungerar som fritidsgård för ungdomar.

– Många tonårstjejer är här sju dagar i veckan trots att de bara rider en dag i veckan. Under resten av tiden sköter de om hästar, hänger med kompisar och fostras i miljön. I stallet lär ungdomarna sig att sätta gränser, vara tydliga och att vara bra ledare. Hästarna bryr sig inte om ungdomarna har den senaste mobiltelefonen eller nyaste jackan, det handlar om hur man är. Övriga sociala normer raderas i stallet för här räknas det vad man gör i stället för hur snygg man är. Det är nog svårt att hitta den här miljön på andra platser, konstaterar hon.

Fick pris

Engagemanget för unga tjejers fritidssysselsättning var en av anledningarna till att hon 2009 blev utsedd till årets ridledare i Östergötland och år 2012 fick ta emot Svenska ridsportförbundets utmärkelse ”Årets ridlärare” under Stockholm horse show i Globen. En annan anledning till hennes framgångsrika resultat som ridlärare är den breda kunskapen.

– Jag har ridit på medelsvår nivå i hoppning och dressyr och satsar mer på bredd än elitidrott. Det är bra att ha kunskap inom alla områden när man arbetar som ridlärare, jag vet hur hästarna fungerar på ett annat sätt än om jag bara lärde ut dressyr eller bara hoppning.

Förutom arbetet på Norrköpings fältrittklubb har Jennifer Carlegrim ett eget stall hemma på gården utanför Linghem. Där bor sex av hennes sju hästar, vilka är i åldrarna 1-26 år.

Trots att hästar har upptagit så stor del av hennes tid sedan barnsben får hon inte nog.

– Får jag inte rida blir jag rastlös! Det är vardagsgrejen som är roligast, att se ryttare och hästar utvecklas ger så mycket tillbaka, avslutar hon.

FAKTA Jennifer Carlegrim

Gör: Verksamhetsledare för Norrköpings fältrittklubb. Slowmotionexpert vid tv-sända hästtävlingar. Driver eget stall hemma på gården.

Ålder: 41 år.

Familj: Sambon Henk Hoving, sju hästar, en katt och en hund.

Bor: Utanför Linghem i Linköpings kommun.

Citat: Det är klart att brandmännen behöver utrymme för garage till sina fordon men det blir två samhällsintressen mot varandra.