• KRIS är en mötesplats för alla. Foto: Carl Nilsson

En chans för alla

Det finns många historier på Kriminellas Revansch I Samhället, 56 årige Dick Sällberg är en av dem. Han har varit genom det mesta i sitt liv. Missbruk, ut och in ur fängelset för att nämna några saker. Men han vill bättra sig och hjälpa andra på vägen.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka, jobbar Dick på KRIS i Norrköping som anställningsansvarig och föreläsare. Han gör allt ifrån besök på anstalter, skolor, svarar på frågor och hjälper människor som behöver stöd.

– Om de behöver ha hjälp med att fixa bostad, jobb eller liknande är vi där. Men vi kan inte alltid hjälpa till med hundra procent. För vi är ju själva inte några företagare vi får använda det kontaktnät vi har för att försöka fixa sådana problem så gott det går.

Dicks resa till Norrköping har varit kantrad med totalt 25 år i fängelse, och innan det var han inne på ungdomsskola. Eller paragraf 12 (särskilda ungdomshem) som det numera kallas. Han säger själv att varit kriminell så länge han kan minnas.

– För sex år sedan åkte jag på en behandling, en 12 stegsbehandling. I den här 12 stegsbehandlingen såg jag möjligheten att det går att ändra på mig som person. Sluta knarka och på den vägen är det nu. Innan KRIS var jag förtidspensionerad sedan jag var 23 år, på grund av mitt missbruk. Jag har alltså aldrig jobbat innan. Det här är mitt första riktiga jobb.

Vägen till förbättring

Efter 12 stegsbehandlingen på Valbo behandlingshem utanför Norrköping, hittar Dick fortfarande idag stöd i att gå på bland annat AA-möten och dela med sig om sina problem. Som idag mer handlar om ekonomin, myndigheter som kan vara motsträviga, eller frågor om förhållanden.

– Känslor som man inte känner till lika bra som andra människor när man har levt bakom murar hela livet. Och ska vara hård och tuff. Då vet man ju inte hur man gråter, eller hur man ska hantera saker och det är därför jag på mötena. Prata av mig lite och för att få råd.

Bland droger, kriminell aktivitet och otrygga förhållanden behövs stöd i mängder. Belöningen människorna som besöker KRIS får är ännu en hand för att hjälpa dem framåt, tillit på andra människor och att lyckas ta sig ur det liv som de har levt tidigare. För Dick blir belöningen att allt detta slår in.

– Den mest givande delen för mig är ju när vi är på plats och föreläser och pratar med människor som har det jobbigt. Sen är ju lägren som vi anordnar jättekul. Sen ser man människor som på fängelset tidigare har varit kritiska mot vår policy mot drogfrihet då de tar medicin. När de väl kommer hit är de drogfria. Vilket visar att det finns en stor respekt för det vi gör och står för. Då är det enklare för min del att hjälpa dem, och det är en fin bit med jobbet tycker jag.

En mötesplats för alla

Det är inte bara kriminella som kan besöka lokalerna, umgås, prata och koppla av. För 21 årige Ismail Andaloussi, som ville ge sin syn på föreningen, är kaféet och resterande lokalerna en plattform för att vara social, upplyftande och, trots att han inte har någon koppling till KRIS som medarbetare eller deltagare, hjälpa på sitt sätt.

– Det började med att en kompis tog mig hit. Det var kvällsöppet, de bjöd på cola och chips kommer jag ihåg. Efter att jag flyttade närmare lokalerna har jag varit här nästan varje dag. Det är ett ställe där man får prata med vem som helst. Det är väldigt öppet och det är viktigt. Om någon frågar mig saker som den behöver prata om vänder jag inte dem ryggen som många andra människor gör, jag gillar att hjälpa folk i den mån jag kan, som Dick.

Har du något avslutande ord som du vill att läsarna ska ta till sig, Dick?

– Alla människor är värda en riktig chans. Hur elaka de än är, finns det alltid något fint inom varje människa. Vi på KRIS kan hjälpa till att få fram den där diamanten.

FAKTA KRIS i Norrköping

KRIS i Norrköping har nu funnits i 13 år. Föreningen i sig startade 1997 (17 år).Medarbetarna på KRIS är utbildade för att kunna hantera problemen som de möter dagligen, den utbildningen är likvärdig den som socialassistenter får. KRIS erbjuder även utbildningar inom föreningen i sig. Många av KRIS hjälper och stöttar, har inte vistats på fängelser eller institutioner utan kommer direkt från gatan.