• Emma Trygg driver sitt företag vidare även efter UF-tiden. Med det vill hon coacha andra till bättre självkänsla. Foto: Tina Andersson
  • Emma Trygg har gett ut böckerna "Peppdagboken" och "Satsa – du kan". Foto: Tina Andersson

Emma vill coacha andra att tro på sig själva

Emma Trygg började att dagligen peppa sig själv för att må bättre. I sitt UF-företag utvecklade hon ett koncept för att även hjälpa andra att tro på sig själva. Idag driver hon Trygg coaching och vill bli en av landets främsta att hjälpa andra till bättre självkänsla.

Allt började med en kurs i mental träning i stallet. Precis som många andra i hennes ålder, tampades Emma med en nedvärderande syn på sig själv. Hon började föra dagbok där hon skrev ned allt som hon tyckte om med sig själv.

– Jag tänkte hela tiden på vad andra tänkte om mig och vågade sällan säga vad jag tyckte. I boken satte jag upp 20 olika punkter. Det kunde vara alltifrån vilka kläder jag känner mig fin i, till vad jag är bra på. Jag blev snäll mot mig själv och det gav kraft.

Provade på

Under sommarlovet för två år sedan provade hon sin idé tillsammans med Ung Drive. Det var också då som hon gav ut "Peppdagboken".

– Jag märkte att det fanns många andra som också mådde dåligt och behövde peppa sig själva. Det är liksom inget man pratar om. Det är många som tyckt att boken har hjälpt dem.

Trodde på idén

När det blev dags att driva UF-företag under gymnasiets tredje år, satsade hon helhjärtat på sin idé. För ett år sedan stod hon som en av fyra finalister i tävlan om Årets UF-företag i Östergötland. Där skulle hon hålla en fem minuter lång presentation från en scen, inför en mängd åhörare, något som aldrig tidigare varit tänkbart för Emma. Hon hade förberett sig väl genom att visualisera hela scenariot om och om, och när hon väl stod där var nervositeten som bortblåst.

– Jag utmanar mig själv hela tiden genom att utsätta mig för obekväma situationer. Idag tycker jag inte alls att det är obehagligt att stå och prata inför folk. Jag är ett levande bevis på att det går att öva bort, säger hon.

Driver vidare

Efter studenten har Emma fortsatt att driva sitt företag Trygg coaching, samtidigt som hon studerar till mental tränare. Hon berättar sin historia för ungdomar och i sommar tar hon sig an sitt största uppdrag hittills med fyra föreläsningar på Stadium sportscamp, inför tusentals unga. Det är där hon vill vara:

– Jag blev så trött på att vara rädd hela tiden och nu vet jag att det går att förändras. Jag brinner verkligen för att inspirera och hjälpa andra. Mitt mål är att bli en av de mest anlitade föreläsarna i Sverige, säger hon.

Vill bli bäst

Emma är på god väg. Om en månad tävlar hon om att bli Årets talartalang 2018, som arrangeras av Talarforum i Stockholm. Utöver det är hon rådgivare åt två pågående UF-företag. Tack vare UF har hon också kunnat släppa ytterligare en bok - "Satsa - du kan", som innehåller tips och strategier som fungerat för henne.

– UF gav mig en trygg start, där jag fick utmana mig själv och jag fick ett toppenår.

 

Emma tipsar: Så lyckas du med ditt UF-företag

- Välj något som känns meningsfullt

- Våga gå utanför din bekväma zon

- Tro på dig själv

- Umgås med folk som lyfter och peppar dig