• Tävlingsledaren Claes Pettersson hade själv med tolv hästar under den första helgen och åtta den andra helgen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Allt är nära på området, publiken kan sitta i restaurangtältet i direkt anslutning till tävlingsbanan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Amanda Lundberg från Skogslottens RF tävlade med hingsten Evolution RP. Foto: Kajsa Nilsson

Elithoppning i helgen

För fjortonde gången samlades hästintresserade för två helger av Norrköping international horse show. Elithoppare och unga talanger samsades om samma yta och under båda helgerna var det totalt 3 000 starter från tidig morgon till kväll.

Trots ökat antal starter har utbudet smalnat av. Först tog man bort ponnytävlingarna och nu är även dressyren bortplockad till förmån för hoppningen. Det finns dock planer på att återinföra dressyr i programmet, men då krävs det att någon tar tag i det.

– De som älskar dressyr får fixa fram sponsorer, jag fokuserar på hoppning. Det är en pengafråga, berättar tävlingsledaren Claes Pettersson.

Om dressyrintresset skulle öka så pass att det kan ta plats i tävlingen finns en lucka att fylla under dagarna mellan hoppningshelgerna.

Elitryttare

Bland elitryttarna var samtliga på plats, förutom de som är i S:t Gallen.

– Alla vill komma hit, den här helgen har fått elitstatus, säger Claes Pettersson. Jag har gjort en kopia av Falsterbo horse show, med de möjligheter vi har. Här får fler chans att tävla till skillnad från Falsterbo.

7-star

Årets nyhet i Hoppsverige är Swedish 7-star spring tour som pågått under hela maj. Tävlingen är delad i sju delar över sju helger. Norrköping horse show är fjärde deltävlingen. I prispotten ligger 500 000 kronor som delas mellan första-, andra- och tredjepristagarna inom tre klasser: 1,30 meter, 1,40 meter och 1,50 meter.

– Alla vill vara med och tyvärr har inte alla fått möjlighet att tävla i alla deltävlingar, säger Claes Pettersson som på det stora hela verkar positiv till 7-star.