• Elisabeth Nilsson.

Elisabeth Nilssons sista jul på slottet

Året går mot sitt slut, och går mot sitt slut gör även ämbetstiden för Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson. Men det finns inte tid att sörja det gamla när ett nytt spännande år står och väntar bakom knuten. För landshövdingens del handlar det om att hålla ställningarna på länsstyrelsen till augusti månad då hon ska efterträdas av en ny landshövding.

Elisabeth Nilsson tar emot på Linköpings slott. Hon har en lucka mellan många möten när vi får en pratstund med henne. Den sjunde juni 2010 utsågs hon till landshövding och hon tog då över efter Björn Eriksson. Här på slottet har hon bott i snart åtta år och hon ser med glädje tillbaka på de år som gått.

–  Det har varit väldigt händelserika år. Generellt sett går det bra för Östergötland. Det är ett bra tryck. Det byggs mycket här, det byggs mycket i Norrköping och även i de mindre kommunerna händer det mycket på byggnadsfronten, vilket det inte gjort i decennier på en del ställen, redovisar Elisabeth och hon nämner också den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden där arbetslöshetstalen stadigt sjunker. Särskilt ungdomsarbetslösheten har sjunkit kraftigt i länet och det leder till en fråga från Elisabeth till vår tidning.

– Minns ni vad vi pratade om när jag tillträdde tjänsten?

– Jo, ungdomsarbetslösheten, utbrister hon med sin speciella Norrlandsdialekt. 

– Är det något som vi pratar speciellt mycket om idag? frågar landshövdingen retoriskt.

– Vi har en låg arbetslöshet i länet. Företagen investerar och har framtidstro. Det går bra för många av de större företagen som är viktiga draglok för de mindre företag och många IT-bolag, så det är en väldigt positiv bild just nu.

Alla måste ta sitt ansvar

Julen står för dörren och det är pyntat i slottet med adventsljusstakar i fönstren och röda julblommor på borden .

Elisabeth Nilsson, som vuxit upp utanför Kalix, har mycket släkt i Norrland. Bror och syster med familj bor i Umeå. Dit åker hon och hennes man Arne upp några dagar innan jul och stannar till i mellandagarna.

– Vi kommer att åka upp några dagar under julhelgen för att hälsa på släktingar och för att få den där rätta känslan för snö, berättar Elisabeth och minns samtidigt tidigare julfirande norr över.

– Det är härligt med snö och det är härligt med kylan och har vi tur så får vi uppleva norrsken också. Vi kommer att ta långa promenader och besöka vänner, det mår vi bra av. I år kommer vi att åka till en by tvärs över viken där man anordnar julotta med julgröt, sånger och berättelser ur bibeln.

Nyårsafton firar paret hemma i Linköping tillsammans med vänner.

Nu börjar det nya

Det är ett drygt halvår kvar till avlämnande för Elisabeth. Ett halvår som innebär väldigt mycket arbete inte minst med tanke på valet 2018 där länsstyrelsen spelar en oerhört viktig roll. Men i höst bär det av till nya uppdrag och en flytt till Nyköping med maken Arne Andersson. Även om Elisabeth Nilsson flyttar till Sörmland så kommer Östergötland alltid att ha en stor plats i landshövdingens hjärta.

– Nästa år kommer naturligtvis att bli annorlunda för mig eftersom det är mitt sista år som landshövding men vi fortsätter naturligtvis med vårt arbete med att samordna den statliga verksamheten i länet. Det är ett valår och där ser vi internationellt i Frankrike och USA vilka obehagliga tendenser som finns idag med nätattacker och därför är vårt manuella valsystem ett mer rättssäkert system än ett helt digitalt.

– Jag anser också att klimatfrågorna är bland det allra viktigaste vi har just nu , berättar landshövdingen och fortsätter.

–  I en allt mer global värld sticker Östergötland ut på ett bra sätt med både bra och spännande företag, intressant forskning på universitet och på LiU samt en väldigt vacker natur.

 

Elisabeths önskejulklappar:

Globalt: Jag önskar mig en annan ton i den internationella politiken inte minst när det gäller USA och klimatfrågorna.

Regionalt: Jag hoppas att vi får en ännu lägre arbetslöshet i länet för våra nyanlända och en ännu bättre skola.

Nyårslöfte: "Jag har slutat ge nyårslöften för länge sedan"