• Norrköpingskillarna Christian Johnson Lindblad och Fredrik Adolfsson driver Imorn, ett företag som anordnar idrottsaktiviteter för motionärer. Bland annat ordnar de läger på Mallorca och Öland. Foto: Leif Larsson
  • Höjdpunkten hittills var lägret på Mallorca där cykling stod högst på agendan. Foto: Christian Johnson Lindblad

Eldsjälar som inspirerar motionärer

De arrangerar träningsläger på Mallorca och på Öland, föreläser om livsstilsförändring och anordnar motionslopp. Bland annat. Idéerna tar aldrig slut hos Norrköpingskillarna Christian Johnson Lindblad och Fredrik Adolfsson.

– Vi tycker båda om att inspirera andra och sätta upp drömmar som de kan förverkliga. Att se dem lyckas ger oss en kick, fastslår Fredrik.

De båda kompisarna lärde känna varandra för några år sedan. Idrottsintresset förde dem samman. Och så föddes idén att anordna ett motionslopp för löpare, Bråviksloppet blev till. Första året, 2010, i regi tillsammans med Norrköping Triathlon. Ett år senare startade man företaget Imorn som tillsammans med triathlonklubben numera står bakom loppet.

– Vi bildade Imorn för vi hade många fler idéer vi ville sätta i verket, förklarar Fredrik.

Snart var många av infallen i gång. Som träningslägren på Mallorca och Öland. Betoningen är på cykling men de andra två disciplinerna i triathlon, simning och löpning finns också på programmet. Förra året var man på Öland och i våras på Mallorca. Omkring 15 personer deltog, inga elitidrottare utan vanliga motionärer.

– På Mallorca var det deltagare som aldrig suttit på en racercykel och på Öland hade vi damer uppemot 60 år som var med. Alla typer av människor är och kan vara med, påpekar Christian.

Skonsam träning

Fredrik och Christian lever som de lär och tränar en hel del. Ofta ihop och grunden är triathlon.

– Triathlon har utvecklats till en blivit folksport. Man stärker sin kropp på ett skonsamt sätt tack vare den varierade träningen, konstaterar Christian.

– Många förknippar triathlon med Iron Man men det finns överkomliga sprintdistanser också, tillägger Fredrik.

Duon har också annat på sin arrangörsagenda. De anordnar tritahlontävlingar, simträning i Skärblacka och skidläger. Christian föreläser om hur man kan ändra livsstil och leva sundare, precis det han själv gjorde för några år sedan. Fredrik och Christian är certifierade löpcoacher och lär ut grunder och finesser inom det.

I höst är det åter dags för ett Mallorca-läger och kanske ett maraton-evenemang i Poznan i Polen.

– Den främsta höjdpunkten hittills kom på Mallorca. Vi fick se människor överträffa sig själva och flytta sina gränser. Två stycken tog exempelvis ett eget bergspass på cykel, körde några extra mil till ett kafé och var ute mycket längre än de planerat. Det är enormt tillfredsställande för att se hur andra klarar saker de inte trodde var möjliga, klargör Christian.

Uppmuntran stärker

Både Christian och Fredrik har arbeten vid sidan om sitt Imorn-engagemang, de har familj och lever bra liv. Imorn-verksamheten är till stor del ideell och hittills ett ekonomiskt nollsummespel. Men glädjen hos dem som inspireras ger deras eldsjälar bra med bränsle.

– Så länge vi har en trygg inkomst och slipper arbetslöshet och annat som kan störa så kan vi fortsätta med det här som vi tycker är så roligt. Vi får många värmande ord från deltagare och det bär man med sig hela tiden. Det ger mer än 5 000 kronor på ett konto, pengarna tar ju slut, poängterar Christian.

Fredrik är inne på samma linje.

– Visst får man motgångar och har tunga dagar men så kommer det ett uppmuntrande mejl eller sms från en deltagare och så är man på bra humör igen. Positiv feedback är guld värd.

Som säkert många tycker om Fredriks och Christians insats för folkhälsan och livsglädjen.