• Stämningen var på topp bland gudstjänstbesökarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Laila Talani och Georgette Sagik går vanligtvis till den syriskortodoxa kyrkan S:t Kuryakos. Foto: Kajsa Nilsson
  • Sara, Michael och Vendla Hörnquist tillhör Kolmårdens församling. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kristna rådets ordförande Jan Rosman tror att det var cirka 700-800 besökare under gudstjänsten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Prästerna hjälptes åt för att alla skulle få ta nattvarden. Foto: Kajsa Nilsson

Ekumenisk gudstjänst lockade många

Varje år samlas Norrköping kristna församlingar till en ekumenisk gudstjänst. I år stod Svenska kyrkan som värd och gudstjänsten hölls i Matteuskyrkan.

När klockorna ringde för att sätta igång gudstjänsten var nästan alla sittplatser tagna och stämningen var på topp. Skratt och applåder blandades med allvar och däremellan bjöds det på vacker musik.

– Det är åttonde gången som vi anordnar en ekumenisk gudstjänst, det är bara katolska kyrkan som inte medverkar. De har en annorlunda syn på nattvarden och vill därför inte medverka, säger Kristna rådets ordförande Jan Rosman. Själv representerar han församlingen Agape.

Trespråkig predikan

Under den cirka två timmar långa gudstjänsten fick olika kristna inriktningar plats. I predikstolen stod syriskortodoxa prosten Petrus Abada som predikade på tre olika språk.

– Vi ser det här som en enhetsgrej. Många av oss ser det som att det bara finns en kyrka. Tänk dig att alla är pasta men att vissa är spagetti och andra makaroner, säger Jan Rosman.

Kan inte missa

Familjen Hörnquist var nöjda med besöket.

– Man kan ju inte missa tillfället att vara med på en ekumenisk gudstjänst, säger Michael Hörnquist och brister ut i ett stort leende. Familjen tillhör Kolmårdens församling.