• Magnus Börjeson, Högåsa Gård, Vreta Kloster, är den enda lantbrukaren som producerar ekologiska slaktsvin i Östergötland. Det blir 1 800 grisar om året och totalt cirka 150 ton kött och fläsk. Foto: Leif Larsson
  • Grisarna på Högåsa Gård är ekologiska och produktionen Kravgodkänd. De här två nyfikna svinen är omkring 85 kilo tunga och ska växa i fyra veckor till innan det är dags för slakt. Foto: Leif Larsson

Eko-grisar som har yta och får böka

Magnus Börjeson på Högåsa Gård är ensam i länet om att vara ekologisk slaktsvinsproducent. Varje år producerar gården 1 800 grisar. – Vi expanderade med 50 procent för ett par år sedan. Nu står vi inför en möjlig ökning igen, berättar han.

Lantbruket på Högåsa Gård, belägen nära Vreta Kloster i Linköpings kommun, startades av Magnus pappa år 1958, först med köttdjur av nöt och 1971 bytte han till gris. Magnus tog över gården 1991 och ett drygt decennium senare ställde han om från konventionell till ekologisk grisproduktion och växtodling. År 2010 startades den ideella föreningen Jord på trynet där omkring 30 producenter av smågrisar och slaktsvin, bland annat Högåsa, marknadsför Kravgodkänt griskött. Det finns skillnader och likheter för ekologiskt och Kravgodkänt.

– Krav har som krav att grisarna ska ha tillgång till bete utomhus minst fyra månader om året. Det som kallas EU-ekologiskt kräver bara att de har tillgång till en platta utanför stallet - men då kan de inte böka. Krav och ekologiskt har samma krav vad gäller ytor inomhus, det ska vara dubbelt så stora för varje gris jämfört med konventionell uppfödning, berättar Magnus.

Jord på trynet säljer sina produkter till Svenskt butikskött som i sin tur säljer till kedjor som Ica, Coop, Axfood och Lidl. I deras försäljning har varorna ekologiska märkningar och har Krav-logga eller så står det att de kommer från Krav-godkända gårdar. På julskinkan finns även Jord på Trynet-loggan.

– Vi jobbar nära kedjorna och utbildar deras inköpare och annan personal i hur de ska marknadsföra våra produkter, förtäljer Magnus.

Viktökning

Han köper in grisarna från en gård i Dalarna när de väger 28 kilo och efter ett liv på Högåsa i 4,5 månader slaktas de när väger omkring 130 kilo som ger 90 kilo kött och fläsk. På ett år produceras således cirka 150 till 160 ton.

– Den stora vinsten med ekologisk produktion är att grisarna kan komma ut och idka sitt naturliga beteende. Det är också en rolig nischmarknad och trevligt att ibland vara ute i butik och sälja och få direkt feedback från kunder, konstaterar Magnus.

Han trivs i Jord på trynet-gänget som ringer varandra och åker på mässor ihop.

– Vi har bland annat varit i Nürnberg och på årsmötet ses vi under två dagar då vi umgås och gör studiebesök. Jord på trynet är viktigt för alla och en positiv kraft, påpekar Magnus.

Speciell middag

För ett par år sedan fick Magnus Börjeson chansen att presentera sitt griskött på en annan arena. Som gav både idéer och beröm. Han försedde Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med fläskkött till deras fina middag för 500 personer i Stockholms stadshus.

– Restaurangchefen Gunnar Eriksson ringde mig och frågade om jag kunde leverera och det gick att lösa. Efteråt hörde han av sig och sa att det var det bästa fläskkött han ätit. För något halvår sedan fick jag chansen att ännu en gång leverera till akademiens middag. Gunnar sa än en gång att fläskköttet var fantastiskt, berättar Magnus och tillägger:

– Det triggade mig och när Högåsa expanderar så kan det bli möjligt att sälja mer riktat till olika event. Då skrivs ett nytt kapitel i gårdens historia, avrundar den ekologiska slaktsvinsproducenten.