• Ny sorts öl på gång. Hittills har Knäppingen två egenbryggda ölsorter i sortimentet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Knäppingen har öppnat eget bryggeri på övervåningen. Till sommaren 2016 kommer Knäppingen satsa ytterligare på innergården på baksidan av restaurangen med livemusik. Alexander och Sebastian Alegria arbetar för fullt inne i bryggeriet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alexander Alegria bryggde förr öl hemma i köket. Nu säljer han restaurangbryggd öl i restaurangen som han driver med sina tre bröder. Foto: Kajsa Nilsson
  • Knäppingen har fått ny inredning. I källaren ligger ”Klubbrummet” som har öppen spis. Foto: Kajsa Nilsson

Eget bryggeri en trappa upp

Knäppingen har sedan drygt en månad tillbaka öppnat eget bryggeri. Den restaurangbesökare som är nyfiken på hur öl blir till kan gå en trappa upp för att inspektera arbetet.

Bröderna Alexander, Sebastian, Rasmus och Manuel Alegria har erfarenhet från många restauranger i Norrköping. Sedan nyår driver de sitt eget ställe i Västgötebacken. Östgöta kök sålde verksamheten till bröderna och de har sedan dess utvecklat verksamheten till att innefatta kvällsrestaurang och egenbryggd öl.

– Vi brukade brygga öl hemma i mitt kök. Nu gör vi det på restaurangen, berättar Alexander Alegria medan han visar runt i lokalen. Med modern och hemtrevlig atmosfär är det lätt att trivas i restaurangen. Till maten serveras många sorters öl, bland annat brödernas alldeles egna sorter.

Ipa och apa

För närvarande finns två ölsorter i sortimentet, en lättare ipa (indian pale ale) med smak av apelsin och en fylligare apa (american pale ale). De arbetar ständigt med att ta fram nya öl och vill ha fem-sex sorter inne samtidigt. Snart kommer en crystal ipa.

– Vi brygger det som vi själva gillar, kraftiga ölsorter. Vi är två bröder som sköter bryggeriet. De andra gillar mest att prova ölet sen, säger Alexander Alegria och skrattar.

Målet är att brygga så mycket öl att de har möjlighet att sälja till andra restauranger och till Systembolaget. Hittills är åtgången så stor i restaurangen att de inte kunnat sprida ölet ytterligare, det tar för lång tid att framställa. Det tar ungefär en månad för öl att bli färdigt. Skulle de välja att tillsätta kolsyra separat hade tiden blivit kortare. Nu får ölet sin kolsyra genom flaskjäsningen.

Norrköpings första

Knäppingen har Norrköpings första restaurangbryggeri och det märks att Alexander Alegria är stolt över verksamheten. Han påpekar att det ska till många tillstånd för att kunna öppna ett bryggeri. Tack vare att de redan hade alkoholtillståndet blev det något enklare. Nyligen hade de sin första ölprovning, den är tänkt att växa sig större framöver. Som mest får 22 personer plats under provningarna.

– Vi håller i provningarna själva. Det är tänkt att bli en kul grej för exempelvis företag. På provningarna får deltagarna prova fyra-fem sorter från vårt bryggeri och andra bryggerier. Det handlar mest om våra egna ölsorter, säger han.