• Jonathan Karlsson visar alla tillval som finns för Hyresbostäders hyresgäster. Foto: Fanny Miles

Egen tapetsering

Den som har en hyresrätt hos Hyresbostäder i Norrköping kan själv tapetsera om utan att be om lov. Men det finns en del att beakta så att man inte åker på onödiga kostnader när det är dags att flytta.

Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört, alltså i princip lika bra som om en yrkesman gjort det.

– Även om man tapetserat förr så är det bra att prata med vår områdesansvarige innan man börjar så att det inte är några frågetecken. För om det inte är tillräckligt bra gjort så kan hyresgästen bli betalningsskyldig när det är dags att flytta, påpekar Jonathan Karlsson, hyresjurist på Hyresbostäder.

De tapeter som hyresgästen väljer måste också vara av en viss kvalitet och inte vara för extrema i mönster och färger. De ska helt enkelt kunna passa kommande hyresgäster. Samma gäller om man målar om. Om hyresgästen själv väljer när det är tid att rusta upp så betalar man kalaset själv.

Det finns andra varianter. Bostadsföretagen har ansvaret för underhållet och förr i tiden åtog man sig att byta tapeter med ett visst tidsintervall. Numera är det mer behovsstyrt, det hänger med andra ord på slitaget. En vanlig situation för byte är när en lägenhet får nya hyresgäster.

– Den områdesansvarige besiktigar lägenheten och ansvarar för och beslutar om tapeterna ska bytas eller om det ska målas om. Blir det ja får hyresgästen välja tapeter i vår butik Botorget. Det är ett stort urval av och det går exempelvis att få en fondtapet. Numera målas det alltid i hall och kök, sovrum och vardagsrum tapetseras, ibland målas även resterande rum, påpekar Jonathan Karlsson.

I detta fall utför bostadsföretaget arbetet och står för kostnaden, det ingår i normalt underhåll. Hyran höjs inte.

Det gör den däremot om standarden på lägenheten höjs, som till exempel om ett plastgolv byts mot ett laminatdito eller om balkongen glasas in. Den höjda hyran följer med när nästa hyresgäst flyttar in.

Hos Hyresbostäder finns en annan möjlighet till att rusta upp sin lägenhet, framför allt köket. Hyresgästen har en lista med olika tillvalsprodukter som kan beställas, exempelvis diskmaskin, spis med glashäll, kyl och frys och köksluckor med tillbehör. Man betalar en engångskostnad på 500 kronor och sedan en månadsavgift på mellan 110 och 250 kronor, beroende på produkt. Betalningstiden är på fem år förutom på kökspaketet, där är det tio.

– Det här är populärt och ett bra sätt att fräscha upp sitt kök och få en personlig touch på det. Vi monterar produkterna och ansvar för underhållet. Efter fem år är det möjligt att exempelvis välja ny diskmaskin. Det här är ett bra metod för hyresgästen att slippa lägga ut flera tusen kronor på en gång, tycker hyresjuristen.

Så det är inte bara folk i villor och bostadsrätter som vill och kan piffa upp sin bostad för egen hand. Även boende i hyresrätter har och tar chansen.

– Det är ganska vanligt att folk själva tapetserar eller målar om men mindre vanligt att man själv byter golv, avrundar Jonathan Karlsson.