• Snart invigs Kvillingehallen i Åby. Arenan som kostat 58 miljoner kronor ska användas av både föreningsliv och i skolundervisning. Foto: Leif Larsson
  • Anton Eriksson, kapten i Åby Oilers IBK, gillar den nya sporthallen i Åby som tar 500 sittande åskådare och ungefär lika många till som står. Han tror på ett bra tryck när seriespelet i allsvenskan drar i gång i september. Foto: Leif Larsson

Efterlängtad sporthall i Åby

Åby har fått en ny sporthall. – Det betyder jättemycket för oss, säger Tommy Karlsson, sportchef i Åby Oilers innebandyklubb.

– Ett lyft för hela Åby, säger Bengt Cete, kommunalråd i Norrköpings kommun.

Den 31 augusti är det officiell invigning av den nya Kvillingehallen i Åby, orten strax utanför Norrköping. Men redan nu används sportarenan av ortens idrottslag.

– Vi har varit här några veckor och börjar trivas ordentligt. Det är en fräschare och öppnare hall än vi haft förr. Det kan nog bli ett bra tryck härinne när vi spelar, konstaterar Anton Eriksson, kapten i Oilers a-lag som hör hemma i allsvenskan, andradivisionen i svensk innebandy.

Innehåller det mesta

Nybygget innehåller hall med 500 sittplatser och ståplatser runt om planen, kafé, kansli, omklädningsrum och en del annat.

– Det är en lagom stor hall och allt är samlat. Det är blir mycket bra för oss, tycker Magnus Bagge, tränare för Oilers a-lag.

För innebandyklubben kommer nymodigheten lägligt. I tre år har a-laget tvingats att spela i Mässhallen i Norrköping därför att den hall man tidigare använde i Åby, i Hultaskolan, var för liten för allsvenskt spel.

– Klubbkänslan kommer tillbaka. Den försvann till viss del när vi tvingades flytta till Mässhallen. Nu kan ungdomar i Åby komma och kolla på a-laget igen. Det blir säkert en innebandy-hajp i Åby igen, det vi hade innan vi flyttade till Mässhallen. Det blir mer snack om innebandy i byn, spår Tommy Karlsson.

Kan starta fler lag

Åby Oilers har omkring 250 aktiva innebandyspelare i olika lag. Många är ungdomar och inte minst för dem blir nyordningen av godo. De kan följa a-laget på nära håll och får mer chanser till eget spel.

– Vi har nu två hallar att vara i, vi fortsätter att utnyttja Hultaskolans hall. Vi får mer träningstider och möjlighet att starta nya lag, det har vi inte kunnat på ett tag. Det blir möjligt för klubben att växa och jag tror absolut att vi får fler medlemmar, påpekar sportchefen.

Nya ytor behövdes

I Åby har det nu både byggts ny skola och ny sporthall. Politikern Bengt Cete påpekar att nya ytor för undervisning var nödvändigt. Och en av dem är sporthallen.

– Hallen blir en tillgång både för skolan och föreningslivet. Två goda intressen tillgodoses, påpekar han.

Sporthallen har förstås kostat en del.

– Slutkostnaden för kommunen är 58 miljoner kronor och det inkluderar allt som byggande, byggherrar, projektering, upplyser Jan Ekman på kommunens lokalförsörjningsenhet.

Som det låter från de flesta håll, väl använda pengar.