• Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg tror att e-handelssatsningen ska generera 25 jobb på sikt. Foto: Kajsa Nilsson
  • De lokala politikerna är överens i frågan om att leverantörer ska leverera till alla med partihandelsavtal. Foto: Kajsa Nilsson
  • På Apotek Hjärtats lager i Norrköping sysselsätts över 100 personer, företrädelsevis unga som precis tagit studenten. Med ett rikspolitiskt beslut om leveranskrav för läkemedelsföretagen kan ytterligare 100 personer få jobb i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hans Magnusson är platschef på Postnords lagerverksamhet i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

E-handel ger 25 nya jobb i stan

Apotekskedjan Hjärtat satsar på e-handel och det tillför 25 nya arbetstillfällen på lagret i Postnords lokaler på Händelö industriområde i Norrköping. Ännu fler jobb väntas om företagen lyckas styra politikerna dit de vill.

– Nu gör vi en satsning på e-handel som kommer att komma igång i början av september. Kopplat till e-handeln lägger vi distribution, pack och plock i Norrköping och vi tror att det på sikt ska generera 25 arbetstillfällen, redogör Apotek Hjärtats vd Anders Nyberg som anser att Norrköping är en bra geografisk och infrastrukturmässig plats att ha varulager på.

I stället för att gå till apoteket och hämta ut sin medicin eller för att köpa hygienartiklar kan man alltså från och med början av september beställa hem varorna från kedjans webbshop. Även receptbelagda mediciner går att få hemskickade, enda undantagen är narkotika och kylvaror som hämtas som vanligt på apoteket. Av de 25 som anställs till e-handelavdelningen är tre farmaceuter och övriga plockpersonal.

Sju av tio

Postnord tillhandahåller sedan två år tillbaka lokaler för Apotek Hjärtats övriga lagerverksamhet. Sju av tio förpackningar som distribueras till kedjans apotek går via Norrköping men om de får som de vill ska alla leveranser ske från lagret på Händelö. För att det ska bli verklighet krävs ett politiskt beslut om att leverantörer blir tvungna att leverera till alla med partihandelstillstånd.

Att alla leveranser går från varulagret är att föredra, hävdar Apotek Hjärtat och Postnord som gärna vill ha hand om hela distributionen. Med en sammanhållen distribution från varulagret på Händelö kan apoteken med större säkerhet garantera att varorna finns uppackade på hyllor i butiken när kunderna kommer in och leveranserna kan planeras effektivare.

Politiker positiva

Även politikerna ser fördelar i en sammanhållen distribution, inte minst med tanke på antalet möjliga arbetstillfällen.

– Vi behöver fler arbetstillfällen i Norrköping och om jag kommer in i riksdagen efter valet kommer jag lyfta frågan om krav på leverantörer att leverera till alla med partihandelstillstånd. Det är en vinst för medborgarna, säger Teresa Carvalho som med stor säkerhet kommer att knipa en plats i riksdagen för Socialdemokraternas räkning.

Även moderata oppositionsrådet Fredrik Bergqvist vill hitta en lösning.

– Nu när det kommer konsumentaktörer som vill kontrollera hela kedjan behöver vi från politikens sida se till att systemet är rättvist för alla aktörer. Det är det inte i dag med någon typ av oligopol mellan de stora privataktörer som redan finns. Det handlar om att skapa rättvisa mellan hur verkligheten ser ut och hur den blev efter avregleringen.

Plats för 100 till

Postnord tillhandahåller lagerlokaler åt en rad stora företag, däribland Apotek Hjärtat, Bauhaus, Beijer, Goodyear, H & M, Candyking och Indiska. Apotek Hjärtat är den största kunden men det finns utrymme att låta verksamheten växa ännu mer med en ny lag om leverans till alla med partihandelstillstånd. Postnords platschef Hans Magnusson visar runt bland tomma hyllor som bara väntar på att bli fyllda med varor. Inom Postnords lagerverksamhet i Norrköping finns 600 anställda men det finns utrymme för 100 ytterligare anställda förutom de 25 som anställs i och med att Apotek Hjärtat startar e-handel.