Dyrort Norrköping

Östergötlands dyraste adresser finns i Norrköpings kommun enligt en nyligen presenterade undersökning.

I Sverige toppar naturligtvis Östermalm och Vasastan i Stockholm dyrortslistan. Men dyraste gatan i länet är Du Rietzvägen i Lindö, Norrköping som intar den platsen med ett snittpris på 4,5 miljoner kronor. Poesigränd i Linköping har dock det dyraste kvadratmeterpriset på nära 56 000 kronor.

Dyraste adresserna

Fastighetsbyrån har gjort en genomgång av Svensk Mäklarstatistiks siffror för att få fram de dyraste adresserna i Sverige och siffrorna baseras på försäljningar från november 2015 fram till oktober 2017.

Av de tio adresser med högst snittpris i länet ligger sju i Norrköping kommun och tre i Linköping kommun. Utgår man istället från kvadratmeterpriser så hittar man då nio adresser i Linköping kommun och en i Norrköping kommun på topplistan.

Positivt och negativt

Norrköping har på kort tid hamnat bland dyrorterna  i Sverige när det gäller bostäder. Det är positivt på det sätt att det är statushöjande och visar på stadens dragningskraft som inflyttningsort.  Men det är också negativt för att det blottlägger ett antal problem som även går att hitta i systerorten Linköping.

Produktionskostnader i nyproduktion har stigit och det påverkar ju kundens plånbok i negativ bemärkelse samt höjer försäljningspriset för äldre bebyggelse i attraktivt läge. Nyproduktion och rörlighet mellan befintliga bostäder hinner inte med att tillgodose de behov som finns på Norrköpingsmarknaden. Dessa faktorer innebär problem för både politikens såväl som för marknadens aktörer. Det är dock inte olösliga problem på lite längre sikt om man får hjälp från lagstiftare och andra håll.