• Niclas Lindblom och Johanna Tavelin bakom Norrköping Band Acadamy står bakom Rocklovet, som arrangeras på Musikgymnasiet De Geer, för barn och ungdomar under sportlovet. Foto: Tina Andersson

Duo arrangerar band-kurs på lovet

Vill få fler att spela tillsammans

Under sportlovet kan barn och ungdomar som bär på drömmen att spela i band få sin önskan uppfylld. För andra året i rad arrangerar Norrköping band acadamy Rocklovet under sportlovsveckan.

– Vi vill ge fler möjligheten att upptäcka hur kul det är att spela tillsammans, säger Niclas Lindblom.

Det är han och Johanna Tavelin som står bakom initiativet. Båda är professionella musiker och Niclas som också är lärare på Musikgymnasiet De Geer, ser att allt färre väljer att spela de klassiska bandinstrumenten.

– Det är mycket sång och solister. Vi vet också att många sitter för sig själva på sin egen kammare och är jätteduktiga, men det saknas tillfällen att få möjligheten att spela med andra.

– Vi vill helt enkelt slå ett slag för att spela mer tillsammans, säger Johanna.

Prova på olika genrer

Klassiska band-instrument som gitarr, bas, trummor och piano, samt sångare och blåsare är välkomna att söka till Rocklovet som arrangeras under sportlovet. Som namnet antyder kommer det att spelas en hel del rock, men ungdomarna får också prova på andra genrer som pop och jazz. Kursen pågår under fyra lärarledda dagar där deltagarna, förutom att lära sig att spela i band, också får privata lektioner i sitt instrument. Aktiva musiker och artister gästar för att inspirera och dela med sig av sina tips. Som final på veckan blir det nervpirrande konsert för vänner och familj på jazzklubben Crescendo.

– Tanken är att de ska inspireras och upptäcka glädjen med musiken ur alla aspekter. De samarbetar mot ett gemensamt mål, där alla behövs precis lika mycket, säger Niclas.

Vill locka ännu fler

Rocklovet är för barn och ungdomar mellan 11 och 17 år, och delas in i ensembler efter vilken spelvana man har. Varje grupp tilldelas en låt som de repar under veckan. Förra årets premiäromgång av satsningen lockade 15 ungdomar och flera av dem har sökt sig till årets Rocklov.

– Många hungrar efter att spela i band och flera har fortsatt att spela tillsammans efter förra omgången. Det är ett gott betyg, säger Niclas.

Nu hoppas duon på att ännu fler ska ta tillfället att spela musik på sportlovet.

– Det blir dagar med ren musikglädje, säger duon.