• Jimmy Gustavsson blandar fritt vad det gäller färg, material och stilar. Foto: Max Elofsson
  • Emma Vistrands foton har samlats till utställningen "In Between". Foto: Max Elofsson

Dubbla premiärer på Konstforum

I början av februari var det vernissage för Konstforums nya utställningar. Konstnären Jimmy Gustavsson och fotografen Emma Vistrand visar upp sina verk som båda har en hel del personliga inslag.

Lördagen den 4 februari var det premiär på Konstforum i Norrköping för två nya utställningar. Den ena fokuserar på konstverk målade av Jimmy Gustavsson som till vardags håller till i Linköping. Han har bakgrund från konstskolor såsom Lunnevads folkhögskola och målarskolan i Göteborg. I dag har han den egna ateljén Alka i Linköping.

Hans konstverk kan beskrivas som väldigt färgglada utan att det går någon röd tråd genom alla tavlor. Det kan variera stort mellan hans verk, vissa kan man tydligt se ett motiv av vad det ska föreställa, medan andra har han mest tagit sitt fria uttryck och målat det han känner för just för stunden.

Fånga färg och form

– Ibland låter jag ett projekt stå vilandes ett tag och kanske fortsätter på den ett par månader senare. Det varierar stort mellan hur lång tid jag lägger ner på varje tavla, vissa kan vara klara på en dag medan andra tar uppåt ett år att bli klara, säger han.

Att fånga form och färg är det som Jimmy Gustavsson vill gestalta i första hand. Han blandar friskt mellan att blanda in kollage, skriva texter och att måla i fler olika stadier. De tavlor som just nu hänger uppe på Konstforum är gjorda mellan 2006 och fram till i dag.

– Det känns roligt att få visa upp tavlorna här i dessa fina lokaler, säger Jimmy Gustavsson.

Bilolycka

Samtidigt som Jimmys tavlor hänger uppe så visas även fotografier tagna av Emma Vistrand. Det är ett antal foton uppsatta på fyra väggar, som utgår ifrån en bilolycka som hon var med om för ett och ett halvt år sedan.

– Till en början ser man här hur det var innan. Att hela tiden söka utåt och famlandet efter bekräftelse. Det blir som ett kaos när man tittar på bilderna, säger Emma Vistrand.

Bilolyckan ledde till den här samlingen av fotografier som hon kallar för "In Between" och en av bilderna är olycksplatsen där det hände. Med det vill hon symbolisera stunden mellan in- och utandning i situationen. I flera av bilderna har hon placerat sig själv i centrum, vilket inte hör till vanligheterna för henne. I vissa fall är det rena självporträtt, medan andra bilder kan vara fokuserade på hennes fot eller hand till exempel.

Första återkommande

Vissa foton är även fotade genom plastfolie för att ge en annorlunda effekt och viss suddighet.

Till vardags håller hon till på Gotland och jobbar även som fotolärare på fotolinjen i Hemse.

Det här är inte första gången som hon ställer ut på Konstforum. För två år sedan ställde hon ut fotografier som hon tagit på dansare, vilket nu gör henne till den första återkommande utställaren på Konstforum i Norrköping.

– Det är ganska häftigt att se helheten på det för sättet, säger hon.

Utställningarna avslutas nu till helgen.