• Från presskonferensen igår. Foto: Tommy Pettersson
  • Foto: Tommy Pettersson
  • Foto: Tommy Pettersson

Dubbeldäckare körde in i bro

”Skolbarnen hade änglavakt”

LINKÖPING En otäck trafikolycka, där en skolbuss körde in i taket på en bro, inträffade på tisdagsförmiddagen vid Skäggetorp i Linköping. Bussen körde rakt in i järnvägsbron mellan Barrhäll och Skäggetorp. I bussen färdades 51 barn och 8 vuxna som alla mirakulöst klarade sig undan från några större skador.

Klockan 10.28 igår fick polisen ett SOS-larm om att en dubbeldäckarbuss hade kört in i en viadukt på Grenadjärgatan. Olyckan skedde på grund av att bussen var för hög, 4,15 meter, för den aktuella bron som endast tillåter 3,5 meter. Tack vare att barnen hade tagit på sig bussbältet och var så pass korta att de inte räckte över till den höjd som träffade av betongtaket blev ingen skadad.

Kunde ha slutat illa

Personal och förskolebarn från Rosendalskolan var på väg hem efter att varit på en teaterföreställning inne i centrum. Många av barnen befann sig i den övre delen av tvåvåningsbussen. Nästan hela bussens övervåning skalades av vid träffen med brons betongtak innan det blev stopp. Tack vare att barnen hade tagit på sig bussbältet och var så pass korta att de inte räckte över till den höjd som träffade blev ingen skadad.

Samtliga barn till sjukhus för kontroll

Två vuxna från fördes till sjukhus med ambulans men med lindriga skador och de var kvar under tisdagskvällen kvar för observation. Inga barn blev allvarligt skadade men många var chockade och fick följa med till sjukhuset. Alla barnen var dock hemma hos sina föräldrar redan på tisdagseftermiddagen.
Linköpings kallade under gårdagen till presskonferens där skolan, polisen, räddningstjänst och läkare från US närvarade.

– Barnen är så små att de inte räckte upp inte till sätets fulla längd och det var på det sättet som de klarade sig, säger Kenth Almroth från polisen och får instämmande från Anders Nygren från Räddningstjänsten.

– När vi kom till platsen kunde vi konstatera att två barn, ett där bak och ett där fram, hade svårt att ta sig ned från bussens övervåning på grund av de skador som bussen hade fått.

Stopp i trafiken

Det rådde under en tid totalstopp i tågtrafiken förbi Linköping och vägen under tågbron var avstängd i båda riktningar. Östgötapendeln påverkades också i form av förseningar. Vid 13:30 tiden kunde bussen bärgas och de togs omedelbart då i beslag för en kriminalteknisk undersökning. En förundersökning av grov vårdslöshet i trafiken är inledd av polisen.

– Vi hade tur. En sådan här olycka kunde ha inneburit ännu större skador. I det här perspektivet får vi väl säga att barnen hade änglavakt. Skolans personal har gjort ett fantastiskt arbete så här långt. I kväll samt i morgon har skolan öppet med förstärkt hjälp från sociala jouren för alla som vill ha någon form av hjälp. Alla barnen är hämtade av vårdnadshavare, berättade Patrik Landström skolområdeschef för norra skolområdet.

Det är fortfarande oklart varför bussen har tagit den aktuella vägen då man sedan tidigare känt till att dubbeldäckare den inte går under bron.
– Jag har faktiskt ingen förklaring. Våra fordon går inte under den bron. Därför kör vi i princip aldrig den vägen, säger Hans Bäck, vd för Stångåbuss som körde bussen för Östgötatrafiken.