• Kristin  Grude och Patrik Andersson fick guds välsignelse under Pridefestivalen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Prästen Anna Ryding. Foto: Kajsa Nilsson
  • En drop in-vigsel tar cirka 20 minuter, tio minuter kortare än en vanlig vigsel. Foto: Kajsa Nilsson

Drop in-vigsel under Pride

Svenska kyrkan passade på att göra repris på det uppskattade arrangemanget från alla hjärtans dag. Denna gång stod St Olai kyrka som lokal för drop in-bröllop under Pridefestivalens första och andra dag.

Kristin Grude och Patrik Andersson från Grytgöl i Finspång var första paret ut.

– Vi gifte oss för några månader sedan i Mexiko. Vi hade skrivit på papper innan vi åkte och nu har vi även fått guds välsignelse, berättar Kristin. Själva vigselceremonin skedde på en strand i Mexiko och endast familjen närvarade. Att de valde att få välsignelsen just under Pridefestivalen var en tillfällighet.

– Vi läste om drop in-vigslarna på Pridefestivalens hemsida och passade på att göra det nu på lunchen. Vi planerade hur välsignelsen skulle gå till tillsammans med prästen när vi kom hit, säger Kristin.

Behöver inte vara stort

Anna Ryding arbetar som präst på gymnasieskolorna i Norrköping och fick hoppa in som vigselförrättare under Pridefestivalen, med röda basketskor till den svarta prästklädseln. Temat för drop in-vigseln var ”Kan man gifta sig i converse?”.

– Många har inte råd med ett stort bröllop, eller så vill de inte hamna i centrum. Att gifta sig behöver inte vara stort, säger hon.

Att det arrangeras drop in-vigsel under just Pridefestivalen förklarar Anna Ryding i församlingens arbete med hbtq-frågor.

– Det är alltid viktiga frågor och just den här kyrkan har tradition av att arbeta med hbtq. En av de första samkönade vigslarna skedde här i St Olai.

Ändrat åsikt

När lagen om samkönade äktenskap infördes 2009 var det vissa som satte sig på tvären.

– För många blev frågan en vattendelare. Men jag tror verkligen på förändring och jag vet flera präster som har ändrat uppfattning sedan dess, säger hon.