• Kirsten Alm kommer tillsammans med kollegan Ola Berggren viga brudpar under alla hjärtans dag. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hur vigseln ser ut med får brudparet vara med och bestämma, bara det ryms inom 20 minuter. Foto: Kajsa Nilsson
  • Drop in-vigslarna sker vid altaret i S:t Johannes kyrka och i sakristian. Foto: Kajsa Nilsson

Drop in-vigsel i S:t Johannes

På fredag är det alla hjärtans dag och då finns möjlighet för alla spontana par att avlägga äktenskapslöften. Det enda som krävs är hindersprövning från Skatteverket, och såklart att åtminstone en i paret är medlem i Svenska kyrkan.

– Under förra året hade vi drop in-dop i S:t Olai och det var många som nappade på det. Jag började fundera på om vi inte kunde köra någon form av Las Vegas-stil med drop in-vigsel. Jag tänkte att om vi skulle ha det så vore det extra fint att ha det på alla hjärtans dag. Vi har ändå präster och musiker schemalagda den dagen så det funkar bra, säger Kirsten Alm, präst i S:t Johannes församling.

Två lokaler

Med anledning av det stora intresset för att vigas under alla hjärtans dag har kyrkan fått upplåta två lokaler till vigsel. Parallellt med vigslar inne i kyrkorummet kommer sakristian att användas som vigsellokal. Normalt tar bröllopsgudstjänsten en halvtimme men till alla hjärtans dag har det skett vissa förändringar i programmet.

– Nu blir det bara en psalm och en bibeltext. Vi har kortat ner så mycket att vi hinner med en vigsel på 15-20 minuter, säger hon. När det är drop in-karaktär går det inte att ha åtta minuter lång ingångsmarsch, därför kommer brudparet få ett mindre antal kortare stycken att välja mellan.

Väljer själva

Man får själv bestämma hur stort bröllopet ska bli men hela ceremonin måste rymmas inom 20 minuter. Det är helt okej att ta med släkt och vänner och beträffande klädsel gör man som man vill. Efter ceremonin träffas brudparen i församlingshemmet för att fira med bubbel och tårta.

Hindersprövning

För att prästerna ska få göra vigselakten krävs det att åtminstone en är medlem i Svenska kyrkan och att brudparet har hinderprövning med sig. Den får man på Skatteverket.

– Vi har varit i kontakt med Skatteverket så att de vet att det kanske kommer in extra ansökningar om hindersprövning till detta datum. De svarade att det ofta blir högre belastning kring alla hjärtans dag och att de är beredda, berättar hon.

I vanliga fall har prästerna långa samtal med brudparen där de får prata om sitt liv tillsammans men det hinns inte med under denna fullspäckade dag. I och med att många av dem som på förhand visat intresse för att vigas under drop in-dagen har levt tillsammans under många år menar Kirsten att de nog redan vet var de har varandra.

För stort

– Jag kan ibland tycka att grejen med bröllop har blivit för stort. Det blir ett hinder för dem som inte har råd med färgtema eller som inte har så många släktingar att de fyller en stor fest. De som har drömmar om stort bröllop har möjlighet till det varje lördag, denna dag är till för dem som inte har råd eller i de fall där det inte blivit av, fastslår hon.

Kärlekens fest

Att den 14 februari är kommersiellt håller hon med om men menar samtidigt att den är mer än så.

– Bortom kommersialismen är alla hjärtans dag integrerat som den dag då man säger att man älskar varandra. Kärlek är någonting underbart och vi ska göra det här till en kärlekens fest.