• Produkter ur nya serien Bråkig. Foto: Ikea/Bildfeldt
  • Fina detaljer från Superliving. Foto: Kajsa Nilsson

Dreglar efter dansk design

För ett tag sedan var jag på födelsedagskalas hemma hos familjen i Linköping. När magen var full av tårta och det var dags för gästerna att gå hem passade jag och sambon på att ta en sväng till Ikea innan vi åkte hem till Norrköping igen. Tanken med besöket var att köpa en ny tvättkorg, den gamla har havererat och istället ligger tvätten i en hög i sovrummet. Dessvärre hittade vi inte någon tvättkorg som vi kunde enas om men vi hittade någonting annat.

Precis innanför entrén till varuhuset hade de nämligen staplat upp varor i den nya serien Bråkig. Kollektionen släpptes den 7 februari och vid mitt besök den 16 februari var många varor redan slut.

Produkterna är designade av det danska designkollektivet ArtRebels och kollektionen innehåller papplådor, brickor, tapeter, pallar och mycket annat. Totalt 32 produkter som alla andas modern retrostil. Den ofta ljusa botten i mönstren gör att produkterna känns moderna. Jag måste säga att jag blev förvånad när jag insåg att jag faktiskt tycker att furu och färg kan kombineras. Furu har varit bannlyst sedan 2002 men efter att ha besökt Ikea har vi nu ett laptopbord i furu och orange.

Även andra butiker som Lagerhaus och Åhléns har fått in ett större utbud av retrocoola inredningsprylar. För att inte tala om danska designermärket Superliving. Det får mitt hjärta att hoppa över två slag och munnen att utbrista ”Jag döööör!”. I Norrköping är Stadsmuseets museibutik den enda återförsäljaren av Superliving.