• Det kan vara svårt att skydda sig emot nätbedrägerier. Foto: Kajsa Nilsson

Dramatisk ökning av nätbedrägerier

Varje dag för polisens ekobrottsenhet in upp till fem anmälningar om att man blivit utsatt för ett nätbedrägeri på ett eller annat sätt. Det är dessutom ett brott som är väldigt svårt att skydda sig emot.

Den senaste tiden har antalet bedrägerier på nätet ökat lavinartat. Det handlar om, i det allra flesta fall, att tjuven beställer varor i en persons namn och sedan hämtar ut de beställda varorna men att den utsatte får stå där med en faktura på varor han inte beställt.

Möjlig liga

– Det verkar som det är en liga som satt igång det här. För oss är det ett besvärligt brott att utreda och för privatpersoner är det, i princip, omöjligt att skydda sig emot, berättar Olle Tjärnberg på polisens ekobrottsenhet.

– Ofta går det till så att men beställer en vara på, till exempel, Net On Net och då i en persons namn som man vet inte har några betalningsanmärkningar. Det kan vara vilken vara som helst men helst en som är lite dyrare. Sedan verifierar man sig med en telefon som har ett kontaktkort och när så man får ett sms om att man har en vara att hämta ut ber man en kompis hämta det och då med ett falskt id.

Var försiktig med koder

- Det har hänt att vi gripit personer på plats och när det kommer till ett straff så åker man in i fängelse för den här typen av brottslighet. Sedan kanske straffet står helt i paritet med det lidande och den skada det faktiskt åsamkar de privatpersoner som utsätts. Att vara försiktig med personnummer, koder och andra personliga uppgifter kan hjälpa till med att försvåra för bedragaren men det utgör ingen som helst garanti.