• Kreativa mångsysslaren Lasse Johansson ligger bakom black- boox, böckerna utan titel. Utanför ateljén hänger hans blandade verk, tavlor och smide. Foto: Kajsa Nilsson
  • Utanför ateljén hänger Lasse Johanssons blandade verk, tavlor och smide. Foto: Kajsa Nilsson

Döm inte boken efter omslaget

Lasse Johansson fick inspiration från en svensklärares metoder att få ungdomar att läsa böcker och har under året börjat sälja blackboox, ett nytt sätt att läsa böcker på.

Böckerna är täckta med svart omslagspapper som döljer alla ledtrådar till vad det kan tänkas vara för bok. Läsaren kastas i stället rakt in i det som författaren arbetat så länge med, själva inne- hållet. Lasse Johansson har själv noggrant gjort urvalet av titlar och han försäkrar att det är kvalitet rakt igenom.

Oförutsedd läsupplevelse

När man har läst klart boken kan man enkelt riva bort omslaget och få se vilken titel det är man köpt. Alla böcker är på svenska och återvunna, i den bemärkelsen att han köpt in dem på antikvariat.

– Läser man mycket finns risken att man får en titel som man redan läst, det är lite som en skraplott. Det är en oförutsedd läsupplevelse och på det här sättet kan man komma över titlar som man aldrig hade köpt annars. Många ratar böcker för omslagets skull och den risken finns inte med blackboox. En bra och ovanlig present, tycker Lasse Johansson själv.

Blackboox är ett resultat av den kreativa miljön i företagsateljéerna i kulturkvarteret Hallarna.

– Vi är omkring 20 personer som arbetar här och man inspireras av varandra. Allt från korsordsmakare till förlag och konstnärer håller till här, berättar han.

Mångsysslare

Själv är Lasse Johansson lite av en kreativ mångsysslare. I grunden är han journalist men numera arbetar han mindre med att skriva och mer med att skapa med händerna.

– Förut höll jag till i Sista Supen men flyttade hit strax efter att lokalerna blev klara i våras. Jag arbetar brett och lustfyllt, en del med smide men jag gör också tavlor.

Utanför ateljédörren hänger några exempel på hans verk, där han bland annat har monterat in sitt eget ansikte i en gammal målning. Den som vill kan beställa en egen tavla med sig själv på. Under målningen hänger en bakgrundsbelyst akvarell, ett annorlunda sätt att ha sin konst på. Med hjälp av flerfärgade lampor kan man själv bestämma vilken nyans tavlan ska gå i.