• Elisabeth Egnell är optimistisk och hoppas och tror att hennes Norrköping Dolphins kan bli svenska mästarinnor i basket för andra säsongen i rad. Foto: Kajsa Nilsson
  • 187 centimeter långa Elisabeth Egnell satte 13 poäng och tog nio returer i första kvartsfinalen mot Visby som Dolphins vann lätt. Det gäller att hon och lagkompisarna fortsätter att spela bra för att det ska bli guld igen. Foto: Kajsa Nilsson

Dolphins damer vill ha guld igen

Förra säsongen blev Norrköping Dolphins svenska mästarinnor i basket. Målet är detsamma i år. – Vi går för guldet, klargör Elisabeth Egnell, stöttepelare i laget.

Dolphins damlag överraskande många i basket-Sverige när man tog hem SM-bucklan i fjol.

– Vi var inte favoriter och smög med hela säsongen utan att någon fattade hur bra vi var. Det är en helt annan press nu, påpekar Elisabeth.

Hon är dock optimist inför de avgörande matcherna som nu tagit sin början i och med att slutspelet dragit i gång.

– Alla andra lag tycker att vi är favoriter och det är bara dumt att inte ta det favoritskapet, säger Dolphins nummer 10.

Tufft schema störde

I skrivande stund har Dolphins avverkat första kvartsfinalen och det blev övertygande seger med 82-43 mot Visby. Det var aldrig något snack och efter tre perioder var det hela 73-23 till Norrköpingslaget.

– Det var viktigt att vinna men ännu viktigare att vi fick till spelet. Vi hittade tillbaka till hur vi vill spela och som vi länge gjorde i grundserien.

Efter en radda raka segrar gick det lite grus i maskineriet i slutspurten av serien. Dolphins förlorade mot Udominate, Sallén och Northland. Dock bara med sex, tre respektive åtta poäng. Northland passade på att passera Dolphins och vinna ligan.

– Vi tappade vår spelidé och hade några veckor med tufft spelschema med matcher även i Euro Cup. Vi hann inte träna så mycket och då tappar man i spelet.

Bra tränade

Men på sistone har laget kunnat träna för fullt igen och det syntes i första matchen mot Visby. En superb match enligt Elisabeth. Det är bäst av tre matcher i kvartsfinalen och om allt gått som det ska sedan detta skrevs så är Dolphins nu i semifinal. Då är det bäst av fem matcher som gäller, precis som i finalen. Först en bit in i april är SM-slutspelet färdigspelat.

– Det är en fördel för oss med många matcher. Vi är bra tränade och ju fler matcher desto mindre sannolikt är det att motståndarna vinner fler matcher än vi. Det hänger mycket på oss själva om vi ska ta guldet, det går inte att ta något för givet, understryker Elisabeth Egnell.

Defensiven är segervapen

Hon tror det kan vara både svårare och lättare att ta hem mästerskapet denna gång.

– Vi har en bredare trupp och ett starkare lag än förra säsongen. Samtidigt blir det tuffare att hantera den mentala pressen eftersom vi är favoriter nu. Det är också fler lag som blir farliga i år, de flesta har blivit bättre. Det finns fyra lag som det kan hända vad som helst med. Northland sägs vara största hotet mot oss men de möter troligen Sallén i semifinal och vem som vinner där går inte att säga.

Vad behövs då för att Norrköping för andra året i rad ska ståta med Sveriges bästa damlag i basket. Elisabeth Egnell har svaret.

– Försvarsspelet måste fungera. Vi är ett defensivt lag och när försvarsspelet är bra brukar det lösa sig framåt. Och även om offensiven inte är på topp så är vi bra på att hålla motståndarnas siffror nere och då vinner vi alla fall.