• Ilian Kotsambouikidis är en av arrangörerna bakom filmvisningen på Cnema. Foto: Kajsa Nilsson
  • I Free China får vi följa Jennifer Zeng som tvingades i fängelse på grund av att hon utövar Falun Gong. Foto: NTDTV
  • Foto: NTDTV
  • Foto: NTDTV
  • Foto: NTDTV

Dokumentär om förföljelser i Kina

Free China – the courage to believe. Så heter den uppmärksammade filmen av regissören Michael Perlman, som kommer att visas på Cnema I januari. Bakom filmvisningen i Norrköping står NTDTV (New Tang Dynasty TV) och lokala utövare av Falun Gong. Tidigare har filmen visats i såväl den amerikanska kongressen som i europeiska, engelska och israeliska parlamentet och svenska riksdagen.

– Man vill verka för att få slut på förföljelse i Kina, säger Ilias Kotsambouikidis som är en aktiv Falun Gong-utövare i Linköping tillsammans med sin bror Mischel Kotsambouikidis. I samarbete med Marja Leena Koivoluto från föreningen i Norrköping arrangeras filmvisning i båda städerna. Den 9 januari visas Free China på Cnema och efteråt följer ett panelsamtal om innehållet.

Ocensurerat

2004 började NTDTV sända ocensurerade nyhetsinslag på kinesiska till befolkningen i Kina. I filmen Free China får tittarna följa kinesen Jennifer Zeng och amerikanen Charles Lee som berättar om de förföljelser och brott mot mänskliga rättigheter som de får utstå på grund av att de utövar Falun Gong. Filmen tar upp vardagen för samvetsfångar i arbetsläger där organstölder och tortyr förekommer.

– Efter att ha sett filmen har man antagit deklarationer i USA och i Spanien och Israel är det numera förbjudet att beställa organ från Kina, berättar Ilias Kotsambouikidis.

Filmen har vunnit flera priser och vann senast Hollywood Music in Media Awards för bästa låt bland independentproduktioner inom genren kortfilmsdokumentärer 2013.