• Polispådraget var stort efter dödsskjutningen i Hageby. Foto: Kajsa Nilsson

Dödades inför rättegång? – Polisen letar motiv till mord

En avliden 20-åring, en skottskadad och gripen men polisen letar efter ännu en person. Det är facit efter tisdagens skottdrama i Hageby. Vad som är orsak till detta besinningslösa dåd är ännu höljt i dunkel.
Vad som egentligen ligger bakom dödsskjutningen av en 20-årig man är inget som polisens presstalesman Erik Thulin vill spekulera om efter gårdagens presskonferens på polishuset i Norrköping. 

– Vi tittar just nu på vilka bakomliggande orsaker det kan finnas till tisdagens dödsskjutning. Har det med den nyss inledda rättegången att göra? Är det gamla händelser som utlöst det hela eller har våldet helt enkelt ökat, funderar Erik Thulin och berättar i samma andetag att chefsåklagaren Torsten Angervåg som leder den ny inledda rättegången där den nu avlidna 20-årigen var målsägande, har för avsikt att fullfölja denna och att det nu, finns ännu större skäl till att genomföra rättegången. 

Kommer att fullfölja 


– Det finns, som jag förstår det, goda skäl att fullfölja rättegången även om målsäganden är avliden. Olika beslag och filmade förhör är några av de bevis som åklagaren har att åberopa och efter vad jag hört så är bevisläget gott, menar Erik Thulin. 

Under gårdagens presskonferens så framkom det att den nu avlidne 20-årigen hade erbjudits vittnesskydd, med tanke på den förestående rättegången, men tackat nej till detta. Det framkom även att den nu mördade 20-årigen tidigare utsatts för våld och skottlossning. När rättegången inleddes ska det funnits ett flertal medlemmar från en kriminell sammanslutning på plats för att följa denna på plats enligt uppgifter i lokalmedia. Rättegången är tänkt att hålla på i fyra dagar totalt. 

Gjort flera husrannsakningar 


– Nu fortsätter vi utredningen med oförminskad kraft och just nu är vi väldigt många poliser inblandade. Det är både tekniker, uniformerad och civilklädd polis, och utredare som håller på med detta. Vi knackar dörr, lägger pussel och samlar information. Vi har även gjort ett flertal husrannsakningar men om vi varit på Stockholmsvägen, där motorcykelklubb håller till, kan jag inte gå in på, menar Erik Thulin vidare. 

070-208 35 22 


– Men vi är i stort behov av hjälp och har man något att berätta för oss kan man ringa ett särskilt nummer vi har satt upp för ändamålet som är 070-208 35 22. Är det sedan sen så att man vill vara anonym så går det också bra. Det kan ju finnas personer i de här miljöerna som vill kunna berätta vad de vet men inte skylta med sina namn, fortsätter Erik Thulin. 

– Vi letar även efter ännu en person och vi börjar nu få en god bild över hur det hela kan ha gått till, menade Thomas Agnevik då han pratade med Linköpings tidning tidigt på onsdagens morgon. Han berättade att även att man tagit ett flertal vapen i beslag, det ska ha varit både skjutvapen såväl som knivar. 

35-åring anhållen 


Den 35-årige man som skottskadades under tisdagens dödsskjutning antogs bli utskriven från sjukhuset men är alltjämt misstänkt för försök till mord på sannolika skäl, som är den lägre misstankegraden. Vem han skulle försökt mörda är dock i skrivande stund synnerligen oklart.