• Polisen kan med UV-lampa ta reda på vem ägaren är till DNA-märkta stöldgods. Foto: Kajsa Nilsson

DNA-märk stöldbegärliga ägodelar

Genom att pensla sina värdesaker med DNA-märkning minskar risken för att råka ut för bostadsinbrott. Det hävdar Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på stöldbegärliga saker som datorer, smycken, tavlor eller kanske cyklar, säger Patrick Petersson. Varje flaska har en unik DNA-profil som registreras på dig. Märkningen är nästintill omöjlig att ta bort och kan hittas av polisen med hjälp av en UV-lampa, om du skulle bli bestulen.

Avskräckande dekaler

Med uppklistrade varningsdekaler på fönster, dörrar samt föremålen blir tjuven avskräckt eftersom det är svårare att sälja stöldmärkta saker vidare. Alla ägare till märkta föremål registreras i nationella och internationella databaser. Patrick Petersson menar att det är en fördel om fler går samman och använder sig av DNA-märkning i ett område.

– Både företag och privatpersoner kan DNA-märka stöldbegärlig egendom. På kort sikt minskas den egna risken, men även den gemensamma genom att området i stort har mindre att erbjuda kriminella, säger Patrick Petersson.

Tips för att minska risken för inbrott

- DNA-märkning finns att beställa via Stöldskyddsföreningen.

- Ha bra kontakt med dina grannar och var uppmärksam på personer och  bilar som du inte känner igen i grann- skapet.

- Om någon är bortrest: använd dig av ljusautomatik, hjälp varandra med posten, flytta om saker i trädgården  och kanske parkera en extra bil på uppfarten.

- Belysning runt huset är viktigt – ingen  ska kunna röra sig nära huset i mörker.

- Installera larm kopplat till en larmcentral. Om larmet går blir det en åtgärd och  ljudet är obekvämt för tjuven.

- Se till att du har bra lås på dörrar och fönster.