• Per Frankelius forskare vid Linköpings universitet, har skrivit boken "Svenssons svindlande affärer" tillsammans med Ulf Svensson grundaren av Kolmårdens djurpark. Foto: Norrköpings Stadsarkiv 
  • Ulf Svensson med ritning över djurparken. Foto: Arkivbild

Djurparkens historia i ny bok

Avsikten var aldrig att bli Nordens största djurpark. Ulf Svenssons snilleblixt kom att rädda Kolmården från att vara en av landets fattigaste kommunen. Nu har historien om ortens djurpark blivit bok.

Utflyttningen var stor, företag försvann och framtidstron var borta. Kolmården var under 1960-talet en av Sveriges svagaste kommuner. Mitt i allt detta fick Ulf Svensson en idé om att bygga ett stort fritidsområde med en djurpark. Motivet var främst att få kommunens ungdomar att stanna kvar på orten.

– Hela idén var att rädda Kolmården från undergång, säger Ulf Svensson.

Fick nytt liv

Genom djurparken fick samhället nytt liv och parken blev ett mönsterexempel för djurparker i andra länder. Nu finns hela resan om hur det gick till att finansiera projektet och vilka drivkrafter som låg bakom det hela i en ny bok. I slutet av december kommer "Svenssons svindlande affärer – Snilleblixten som räddade Kolmården", som författats av Ulf Svensson själv, tillsammans med Per Frankelius, forskare vid Linköpings universitet.

Underhållande inslag

Historien innehåller flera dramatiska och underhållande inslag. Innovativa finansieringslösningar, som att sälja myror, blandas med äventyr i Alperna, lansering av en högteknologisk mjölkgård och att få isbjörnar på halsen utan att ha en anläggning för dem.