• Håkan Thornell har byggt allt själv. Att besöka tomtebyn är en upplevelse utöver det vanliga. Foto: Kajsa Nilsson

Djupt in i skogen bor Tomten

Nu nalkas julen och tusentals barn och föräldrar beger sig djupt in i Kolmårdsskogarna för att hälsa på mannen med det stora skägget. Kolmårdstomten tar gärna emot besök i sin undangömda by och berättar om sin och nissarnas verksamhet. Vem är Tomten? Varför älskar han att träffa barn och vad gör han alla andra dagar om året?

Schh! Säg ingenting till barnen. Bakom lösskägget gömmer sig nämligen Håkan Thornell som har varit tomte i 19 år. Att han skapar fina minnen för barnen råder det inga tvivel om men frågan är hur länge han ska få hålla på. Höghastighetsbanan Ostlänken är i antågande och enligt planerna kommer rälsen gå rakt igenom tomtebyn.

– Även om spåret kommer att gå 100 meter härifrån går det inte att ha kvar tomtebyn. Konceptet att tomten finns långt in i skogen förstörs när man hör tågen åka förbi, säger han och förklarar att Trafikverket inte prioriterar att ha kvar tomtebyn, eller för den delen att köpa ut Håkan Thornell. Nu är det bara för honom att vänta, och väntan är det värsta.

– Jag vill hitta en plats där jag kan få vara i fred men allt jag äger är bundet till platsen. Jag har inte råd att köpa en ny gård, säger han och det märks att situationen tär på honom.

Gjort allt själv

Allt i tomtebyn är handgjort av Håkan själv. Han har fällt träden, gjort plankorna och byggt husen. Det tillkommer ständigt nya delar till byn och i dag finns där bland annat en släde, kyrka, sovsal och ålderdomshem till nissarna. De senaste tillskotten är byggda så att det enkelt ska gå att flytta på dem vid en eventuell flytt.

Håkan Thornell lyfter fram det goda grannskapet som har överseende med folkmängden som kommer till trakten varje år.

– Det är så mycket trafik men ändå är folk hyggliga och ställer upp. Hela bygden en halvmil runt är inblandade i tomteverksamheten. Jättekul att det funkar och att folk accepterar. Som mest har det varit 420 bilar här samtidigt, säger han och tillägger att han brukar bjuda in grannskapet på fika på sitt café för att visa sin uppskattning. Att det ens är möjligt att klämma in över 400 bilar på gårdsplanen är svårt att föreställa sig när man inte har sett det med egna ögon.

Jul som barn

Med sitt brinnande engagemang för julen begriper man varför han utnämnt sig själv till tomte. Han älskade julen redan som liten och kommer ihåg hur hans pappa slaktade en gris och att hans mamma lagade mat på nästan alla delar. Familjen var fattig men Håkan minns inte att han led av det.

– Jag kan ännu känna känslan av märkvärdighet då vi fick ta på oss finkläder och sätta oss för att äta mat inne i ”salen”. Nuförtiden äter man god mat året runt, förr var det enklare i vardagen. Som barn fick man inte ifrågasätta maten, säger han.

Iklädd tomtekläderna tar Håkan Thornell på sig rollen att fostra barnen som kommer på besök. Alla berättelser har någon sensmoral och han framhåller hur viktigt det är att vara snäll och omtänksam och lyda sina föräldrar. Han engageras av att få väcka tankar hos sina medmänniskor och tror att han gör skillnad även för de vuxna som besöker tomtebyn. De mest långväga gästerna var en grupp ryska reseledare som med hjälp av en tolk fick uppleva ett besök hos Kolmårdstomten i Rödmossen.

Mångsysslare

Helt ideellt ställer han upp och bringar julkänsla åt besökarna. Det enda han tar betalt är 300 kronor för stearinljusen när det kommer förbokade grupper. Det måste ändå anses som en ringa summa för den insats som Håkan Thornell gör. Den privata ekonomin får anpassas för att klara av två månader av full fokus på jul. Under resten av året ägnar han sig dagligen åt sitt eget skogs- och lantbruk. Han plogar dessutom vägar, säljer julgranar, har sommarcafé i Ingelstorp utanför Åby, skriver och regisserar revyer och engagerar sig politiskt. Förr var det för Centerpartiet. Numera sitter han i vård- och omsorgsnämnden för Socialdemokraternas räkning. Politiken kommer in i revyerna också, även om det aldrig var meningen från första början.

– Någon sa att det märks att jag gillar politik. Jag kommer ut med mina åsikter i sketcherna men jag har aldrig tänkt så. Sketcherna handlar ofta om det jag tycker är knasigt, säger han.

Passa på


Mellan den 13 och 23 december är det fritt fram att komma på besök hos Kolmårdstomten. Med stämningsfullt tända ljus leder vägen upp till byn. Där väntar ett par timmar av ren magi som om något är en perfekt start på julfirandet. Hur länge byn får stå kvar återstår att se. Passa på att besöka medan ni kan.