• Ola Lager och två av Östgötabandets musiker; Hans Åkesson och Lars Sehlstedt. Foto: Carolina Fransson
  • Ola Lager har varit med i julshowen sedan den startade. Foto: Carolina Fransson

Djungeljul möter länets barn

Det blir apor, bananer och glittriga lianer när Östgötamusikens julshow Djungeljul ger sig ut i länet, tillsammans med Östgötabandet, Ola Lager och Maria Olofsson.

Årets föreställning är den artonde i ordningen och hade premiär på Sagateatern i Linköping i söndags. Sedan följer en turné till skolor, konsertsalar och gymnastiksalar runtom i Östergötland ända fram till jul. Intresset för showen har, precis som tidigare år, varit stort.

– Skolorna vi spelar på är så vana vid att vi kommer, och gillar vår show så mycket att de tycker att det blir ingen jul om vi inte kommer och spelar. De bokar redan i januari-februari, innan de ens vet vad showen kommer att handla om, säger Östgötamusikens producent Katariiina Matthiessen.

Klassiska julsånger

Östgötamusiken står bakom showen och dess sju musiker kommer att spela mestadels klassiska svenska julsånger som Nu tändas tusen juleljus och Mössens julafton. Skådespelarna i föreställningen är som vanligt Ola Lager och Maria Olofsson, och det är även de som står för manus.

Varje år har showen ett nytt namn och tema och i år är det Djungeljul. Temat hittade Ola Lager på i somras.

– Vi hade Hawaiijul för några år sedan och jag tänkte att... firar man inte jul i djungeln med? säger han.

Inslag från Djungelboken

Djungelljul kommer att innehålla inslag i från Djungelboken. Återkommande inför varje år är att Ola Lager har en eller flera uppfinningar som han berättar om i showen. Maria Olofsson strävar efter att julen ska bli så traditionell som möjligt i showen. Barnen i publiken deltar genom att kunna sjunga med, göra rörelser och prata med skådespelarna om varför vi firar jul.

Ola Lager har fyllt 70 år och varit med sedan showen startade. De senaste åren har han sagt att det kommer att bli den sista julshowen han gör. Varje år har han ångrat sig.

– Det är så roligt att få spela för barn. De är en sån bra publik för de är ärliga och säger vad de tycker, säger han.