• Under tävlingarna kan man se distriktets bästa dansare. Thomas och Carina Nilefalk är några av alla tävlanden. Foto: Privat
  • Thomas Nilefalk och Linköping Dancing Team arrangerar DM i dans den 19 november. Foto: Mirjam Lindahl
  • Under tävlingarna kan man se distriktets bästa dansare. Thomas och Carina Nilefalk är några av alla tävlanden. Foto: Privat
  • Thomas Nilefalk och Linköping Dancing Team arrangerar DM i dans den 19 november. Foto: Mirjam Lindahl

Distriktets bästa dansare

Så många som en halv miljon svenskar går ut och dansar varje helg. Inte alla gör det till en sport, men Thomas Nilefalk är en av dem som gärna skulle se fler ta steget att tävlingsdansa. Nästa helg arrangerar hans förening distriktsmästerskap i Linköping.

– Själv började jag dansa på riktigt när jag var runt trettiofem år och nu tävlar jag i Bugg, Boogie Woogie och Lindy Hop tillsammans med min fru Carina. Så det är aldrig försent att börja, berättar han.

Både Thomas och Carina är engagerade i Linköping Dancing Team, LDT, som är den förening som anordnar årets DM i Ljungsbro, Sporthall, i Linköping den 19 november.

– LDT tillhör Svenska Danssportförbundet och har med de andra föreningarna i Östra Distriktet turats om att anordna de här tävlingarna sedan början av 2000-talet, och i år är det vår tur.

För livet

Tävlingarna består av DM-klasser i BRR (Bugg & Rock’n’Roll-danser) och en rekryteringstävling. I rekryteringsklasserna (BRR och Disco&Hiphop) kan man delta för att på ett roligt och inte så allvarligt sätt testa på att tävla.

– Man ska tävla på kul och idrotta för livet! säger Thomas och talar om dansen som unik i sportsammanhang, där man som i andra idrotter förstås har träningen som en del av det hela, och tävlingen som en annan. Men här finns också den sociala biten, som är en stor och viktig del. Dessutom, poängterar han, är det en av de få sporter där män och kvinnor tävlar - och bedöms - tillsammans och utifrån samma kriterier.

"Fantastiskt roligt"

I samband med tävlingarna kan man se distriktets duktigaste dansare släppa loss och Thomas inbjuder alla som vill att komma och titta på tävlingarna.

– Det kommer också att kunna bli tid för att prova på olika danser om man vill det, berättar Thomas. Många som provar tävlingsdans blir fast, för det är fantastiskt roligt och inte minst utvecklande.