• Tänder du ett ljus - släck det också. Foto: Julia Kimell

Din brandvarnare kallar på uppmärksamhet

Den 1 december innebär brandvarnardagen – en dag att testa att brandvarnaren faktiskt fungerar så att både du och dina grannar kan sova gott och vakna fort om nöden kallar. Nytt för i år är sms-påminnelser, som skickas ut gratis så ofta du vill.

– Vi är duktiga på att ha brandvarnare, men vart tionde hushåll har en brandvarnare som inte fungerar. De flesta brandvarnare blinkar och piper till när batteriet börjar sina, men det är inget man kan räkna med. Det gäller att se över batteriet, minst en gång om året, säger Sylvia Rydström som är kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Generellt sett är det förhållandevis få bränder som orsakas av levande ljus, men de ljus som glöms bort kan skapa stor förödelse. Ta för vana att blåsa ut dem, särskilt om du är den sista att lämna rummet.

– Den vanligaste brandorsaken i Sverige är anlagda bränder eller bränder orsakade av tekniskt fel. De står för tolv procent vardera. Levande ljus står för tre procent över hela landet.

En del av bränderna beror också på att man glömt något på spisen, eller på soteld: då man eldar i kaminen men har stopp i skorstenen så att brand uppstår.

Tänk också på att inte placera block- eller värmeljus för tätt intill varandra. De kan bli överhettade och flamma upp. Ljusstaken ska vara av obrännbart material och ljusen ska stå stadigt.

Antalet olyckor som orsakas av levande ljus i Norrköping och Linköping är få. Ungefär tio bränder per år inträffar på grund av det; drygt 60 procent av dem i december och januari.

– Siffran har legat lågt i många år. Medvetenheten ökar och vi går ut med information redan från 6 års ålder. Det är vanligt att hyresvärdar lägger in brandvarnare i sina bostäder, och det vill vi gärna se som standard. Det är en billig försäkring för fastighetsägarna, avslutar Sylvia Rydström och berättar att det även går att seriekoppla brandvarnare: tjuter en tjuter alla.

– Och för den trendmedvetna går det att få brandvarnare att se ut som fåglar och nyckelpigor och allt möjligt.