• Foto: Kajsa Nilsson

Det rör på sig i Strömma

När Ericsson flyttade ut

Elektronikföretaget Ericsson upphörde med verksamheten på Kabelvägen 2005 och flyttade ur den gamla textilindustrins lokaler. Många utrymmen har sedan dess varit tomma. Gabrielsson Invest AB har via dotterbolaget Strömma Företagscenter AB varit ägare till fastigheten sedan 1996. Nu har boråsaren Staffan Brundin efter 20 år klivit av vd-posten för fastighetsbolaget Bofast AB och bestämt sig för att få liv i Strömma Företagscenter.
Det regngrå ljuset strömmar in från stora fönster men lokalen har ändå ett dystert mörker över sig. Här var det förr full rörelse med tillverkning av mobiltelefoner. Nu ekar stegen på vandring genom den storskaliga lokalen. Huset är 70 meter brett och 250 meter långt och somliga rum sträcker sig från långsida till långsida. Viss rörelse finns det i fastigheten, även om det på det stora hela knappt märks. Byggnaden är enorm med 42 500 kvadratmeter yta, varav i dag är uthyrt cirka 18 000 kvadratmeter.

Förvandling startad

Några steg in i korridoren möts man av ett toppmodernt kontor – här har förvandlingen redan startat. I källaren har judoklubben tagit över Ericssons gamla gymnastiksal. Tanken är att det inom ett par år ska sjuda av produktivitet i lokalerna.

– I och med Ostlänken kommer flera verksamheter på Butängen och Saltängen vara tvungna att flytta. Jag tänker mig att många utav företagen lika väl skulle kunna ha verksamhet här, säger Staffan Brundin. Han öppnar dörr efter dörr och visar runt i lokalen och hejar på personalen som ihärdigt arbetar med allt från tillverkning av marmorbänkar till truckkörning på logistikföretaget Almroths lager.

Flexibla lokaler

Omkring 20 verksamheter finns i dag utspridda i lokalerna: Schackkansli, mediaföretag, lagerverksamhet och bilverkstad är några exempel. Staffan Brundin har som mål att inom en femårsperiod hyra ut stora delar av fastigheten. Om det blir få företag på stora ytor eller uppstyckat i mindre företagslokaler spelar mindre roll. Han är beredd att hjälpa till oavsett vilket. Inriktningen är framför allt produktion, kontor och lagerverksamhet. Lokalerna är flexibla och passar för all slags verksamhet. Med den nya påfarten till E4 i höjd med Fiskeby får företagscentret en bra strategisk placering.

– Jag tycker att det är spännande att utveckla företagscentret, säger Staffan Brundin och berättar om tidigare projekt i Värnamo. Där hade han en 7 500 kvadratmeter stor lokal att fylla med verksamheter. Det är i dag ett välbesökt handelscenter.

Ljusgårdar

Fastigheten i Norrköping bjuder på många möjligheter. Under Ericssontiden valde man att öppna upp med stora ljusgårdar mitt i de stora produktionslokalerna. Beroende på vad hyresgästerna önskar kan ljusgårdarna bevaras eller sättas igen. Att sätta igen dem tar inte mer än en vecka, förklarar Staffan Brundin.

I sommar hålls öppet hus för att visa lokalerna för allmänheten och presumtiva hyresgäster.