• Frida Eugeniadotter Larsson får stor hjälp från sina vänner. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kranen kommer från gamla lasarettet och handfatet är en gammal gjutjärnsgryta. Foto: Kajsa Nilsson
  • De vackra kakelplattorna hittade Frida i nyskick begagnade på nätet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Gamla mandelkvarnar passar bra in på Eugeniadotters kafé och bistro. Foto: Kajsa Nilsson
  • Frida Eugeniadotter Larsson öppnar eget café i Norrköping som en hyllning till sin mor. Foto: Kajsa Nilsson

Det normutmanande caféet

Arbetet är i full gång i lokalen på Kungsgatan. Snart öppnar Norrköpings nya normutmanande café av folkbildningsivraren Frida Eugeniadotter Larsson. Caféet är till viss del en hyllning till Fridas mor, lokalkonstnären Leizy Eugenia Larsson som hastigt gick bort 2010.

I renoveringen av lokalen görs allt enligt miljömedvetna riktlinjer. Med naturfärg på väggarna och återbruk av gamla detaljer växer lokalen sakteliga fram. Med sig i projektet har Frida sin familj av vänner. Bland dem Jonna Vainio som skapar under namnet Frank. Hon har tagit vara på de gamla elementskydden i lokalen och formar om dem till en cafédisk tillsammans med en gammal bokhylla och ett bord. Vid transporter används miljövänliga alternativ och tanken är att caféet så småningom ska ha catering som körs ut med cykelbud.

Fredrikas fika

Eugeniadotters kafé och bistro utmanar normer på flera plan. Menyn är rakt igenom växtbaserad och tar avstånd från alkoholnormen. Vidare kommer caféet ha informationsblad om framstående kvinnor genom historien. Fikabröden är uppkallade efter bland andra kvinnorättskämpen Fredrika Bremer och proletärförfattaren och Norrköpingsbon Moa Martinson.

– För mig handlar det om folkbildning. I historieböckerna finns ett särskilt kapitel om kvinnor. Som om kvinnor inte bidragit mer till historien, säger Frida Eugeniadotter Larsson som tidigare arbetat med jämställdhetsfrågor och bland annat läst pedagogik och genus på universitetet.

Leizys tavlor

På caféet kommer besökarna att få lära känna Fridas mor, konstnären Leizy Eugenia Larsson, vars konst har permanent utställning i lokalen.

– Jag såg aldrig mamma som annat än bara mamma, men i tavlorna ser jag att hon ju var feminist. Jag har fått mina värderingar från henne, säger Frida Eugeniadotter Larsson och berättar att Leizy vid sidan om de populära Norrköpingsmotiven även målade kvinnoporträtt, särskilt av sin väninna Kerstin.

Förutom konsten kommer caféet ha kulturella kopplingar med exempelvis söndagssoppa med tillhörande kulturutövande.

Stressar inte

Något invigningsdatum är ännu inte satt och Frida Eugeniadotter Larsson vill inte stressa med öppningen. Inom drygt en månad borde lokalen vara färdig för att ta emot gäster. Det är litet med blott tio sittplatser men fullt av engagemang, såväl politiskt som kulturellt.

– Jag väver in allt mitt engagemang här, avslutar Frida Eugeniadotter Larsson.